Säsongen som varit...

Här kommer en liten analys av säsongen 2014. Helt klart har jag min bästa period på vintern när jag är i Thailand och vad det beror på vet jag. Jag tränar fler timmar och mer strukturerat där än här hemma och det finns inga som helst störande inslag i vardagen, äta träna vila & sova är vad livet går ut på under några månader så det är klart att det ger resultat.

Det blev fyra segrar från jan - mars och formen var suveränt bra men när jag kommer hem till Sverige igen så börjar problemen. Under våren påverkas jag som vanligt av allergier och har det ganska tufft framförallt på XC loppen, jag är också lite för feg i de svåraste tekniska partierna som börjar dyka upp på XC banorna och kör i stort sett B- linjerna överallt där dom finns. 

Det har ju gått bra på de långlopp jag kört i Thailand i vintras så jag bestämmer mig för att köra långloppscupen i stället för att få en liten nytändning och nya utmaningar.
Där går det mycket bättre och trots problem med allergier så påverkas inte resultaten allt för negativt, det beror väl kanske på att man inte kör på 110% redan från start. På Billingeracet blir jag 3:a och i Falun på långa lugnet i slutet av maj blir jag 2:a.

På lida loop och ränneslättsturen blir jag 4:a resp 5:a och på mörksuggan i början på juli blir jag 4:a. Jag var lite tveksam först till att köra XC SM men då jag ju var regerande mästare i sprint så tänkte jag att jag lika gärna kunde köra båda disciplinerna när jag ändå var på plats. På sprinten lyckades jag inte försvara guldet men en 2:a plats blev det och det är jag ändå mycket nöjd med, XC loppet var nog ett av de bästa jag gjort och trots mycket hårt motstånd och det faktum att jag körde B-linjerna på båda ställena/varv så blev det en godkänd 4:e plats till slut.

Till långlopps SM åkte jag med medalj i sikte efter förra årets bronsmedalj, men en total genomklappning ca en mil från mål gjorde att jag sjönk som en gråsten från 2:a till 5:e plats och jag tappade ca 10 minuter sista milen. Inte OK men en tuff bana kräver sin man och cykel med för den delen, nästa år blir det nya tag med en heldämpad cykel...

Direkt från långlopps SM till grenserittet där det gick riktigt dåligt, vidare till Rjukan i Norge för Helterittet där det blev en OK 3:e plats och sedan iväg till MTB Vasan som jag körde på ganska exakt 3 timmar och tvåhundradeplatsnånting, inte riktigt vad jag tänkt mig från början. Nu började skitvädret och finslipningen inför Masters VM i Lillehammer, och att sedan sammanfatta VM i ett ord är inte svårt, KATASTROF...

Började känna mig förkyld redan några dagar innan VM och dagarna efter loppet bröt det ut för att sedan sitta kvar i kroppen en månad, efter en månad med obefintlig träning körde jag först västgötaloppet med en blygsam 12:e plats som resultat och helgen efter merida MTB marathon i Danmark 103 km där jag blev tot 43 av alla som körde med en bra och skön känsla i kroppen för första gången på länge. Utöver ovan nämnda tävlingar körde jag en hel del XC lopp under säsongen, både Sverige cup och västgötacup med varierande resultat.

Nästa år då...trenden i år har ju varit att det gått sämre o sämre ju längre in på säsongen vi gått så helt klart är att jag måste försöka hålla struktur och träningsplanering även hemma i Sverige och under säsongen, jag kommer i stort sett bara köra långlopp vilket innebär att det blir färre tävlingar och mer vila, jag kommer inte göra om misstaget som jag gjorde efter långlopps SM då jag körde fyra tuffa långlopp plus VM inom loppet av en månad, där tog kroppen allt för mycket stryk. Det blir också lättare att följa en långsiktig träningsplan med färre XC tävlingar som sliter på kroppen, jag märker att jag inte återhämtar mig som förr och ska jag göra bättre resultat i långloppscupen nästa år så kräver det 100% fokus och planering.

Sammanfattat har det ändå varit en ganska OK säsong, inga segrar på svensk mark men några pallplatser i långloppscupen och ett silver på sprint SM, för övrigt en hel del placeringar precis utanför pallen så med en liten höjning till nästa år kan det gå riktigt bra, sådan är planen iallafall...

Några av årets höjdpunkter...

SM silver & bubbel...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback