2:a idag långa lugnet...

Det blev en 2:a plats idag i Falun, utförlig rapport kommer ikväll...Förberedelser...

Dryga tre timmar till start och förberedelserna är i full gång. Det har regnat hela natten men det börjar ljusna på himlen nu, den stora frågan blir thunderburt eller racing ralph...

Förberedelser...

På plats i Falun...

Då har jag hunnit med att köra sista två milen av morgondagens tävlingsbana, hämtat nummerlappen är också fixat så nu återstår bara lite uppladdning med mat & dryck nere på stan med fam Thyrstedt/Samuelsson.

Det har duggregnat lite lätt under dagen  men imorgon hoppas jag på uppehåll. Det känns bra i kroppen och jag ser fram emot racet imorgon.
Ska bli kul...

Ett glatt gäng...

Här bor jag med hoppbacken i bakgrunden...

Tre sjöars väg...

Tog en liten kort omväg på väg till Falun, vi svängde in på "tre sjöars väg", en naturskön turistväg parallellt med väg 50 i riktning norrut. Vi ville hitta nåt bra ställe att övernatta på innan vi fortsätter sista två timmarna imorgonbitti.

Och som vanligt när man inte har bråttom så hittade vi en riktigt fin plats nere vid en sjö. Nu sitter vi här mätta och belåtna och njuter av en fantastisk solnedgång.

Nu hoppas jag bara att ovädret som lovats tar en annan riktning imorgon så att jag får provcyklat det sista delen av lördagens långloppsbana utan att bli blöt...

Sämre kan man ha det...

Snart dax för race igen...

På lördag går andra deltävlingen i långloppscupen uppe i Falun och jag & Madde åker upp redan imorgon eftermiddag för att få lite långhelg. Jag blev ju 3:a på billingeracet och just nu känns det mer lockande att köra långlopp än XC. Visserligen var det riktigt roligt i Borlänge med kul banor osv men varvet helgen före i Vårgårda var inte riktigt i min smak. Jag har helt enkelt vurpat och skadat mig för mycket i mina dar för att jag ska känna mig bekväm med den karaktär som en del av banorna på XC loppen börjar få. Det är t.o.m så att jag börjar tveka på SM start för min del i XC och sprint, jag har inga problem med att bli ifråncyklad av någon som är snabbare än mig men när jag "fegar ur" i vissa situationer och inte vågar köra snabbaste spåret utan måste köra alternativspår som jag förlorar en massa tid på, ja då tappar iallafall jag glädjen i att tävla. Men först ska jag åka upp en kväll till hallbystugan och köra några varv innan jag bestämmer mig helt.

Men nu är det som sagt långa lugnet i Falun som väntar och på fredag eftermiddag hoppas jag kunna ta ett varv på den tredje och sista delen av banan som ska vara den jobbigaste. Det kan vara bra att veta vad som väntar på lördag när man börjar bli trött.

Bilen är packad och imorgon bär det av tillbaka upp till Dalarnas igen, ett jäkla flängande dit för tillfället...

Borlänge tour etapp 3...

Dagens etapp var ett kort criterium, 3x3,5 km innebar en tävlingstid på ca 30 minuter och då är det full fart från start som gäller. Det känns bättre och bättre varje dag nu efter en månad fylld med problem, pulsen och benen svarar när jag tar i och jag kan köra på ordentligt även när det svider i benen.

Det saknas fortfarande lite till toppformen av förklarliga skäl men känslan är tillbaka och idag krigade jag riktigt starkt mot de gubbar som har kört ifrån mig stort tidigare i vår. Jag blev 7:a i mål idag och 7:a totalt men att äntligen fått tävla med en riktigt skön känsla i kroppen har varit viktigare än placeringar denna helg och nu ser jag verkligen fram mot kommande två helgers långlopp i Falun och Stockholm.

Efter helgen har jag också förstått att det antagligen varit för lite energi som varit den största orsaken till en tung vårmånad, luften i Borlänge var full av pollen och visserligen kände jag av detta lite men att jag började äta betydligt mer efter förra helgen tror jag är en stor anledning till att kroppen börjar "vakna till" igen och fungera som den ska.

Nu ska jag fortsätta på samma spår så ska vi se om jag inte kan toppa formen lite framöver...

Det gick fort idag...

Nu packar vi ihop för denna gång men platsen är redan bokad till nästa år...

Borlänge etapp 2...

2:a etappen avklarad, 3x6 km xc och för första gången på länge så hade jag en riktigt bra känsla i kroppen loppet igenom. Formen är visserligen inte på topp efter en vår full av problem men nu känns det ändå som att det har vänt.

Jag ligger 7:a totalt och det är ganska tight fram till 4-5 platsen så med ett riktigt bra race imorgon så kanske jag kan klättra någon placering...
B final...

Blev utslagen i semifinalen och fick köra B final istället för stora finalen, slutade 2:a där och tog några bonussekunder.
Imorgon börjar allvaret...

Nu har vi en trevlig stund med mat utanför husbilen i den ljumna kvällen och njuter av utsikten över Dalälven här nedanför...

Vi har det bra just nu...

Borlänge tour, tidskvalet...

Andra deltävlingen i svenska MTB cupen avgörs under tre dagar här i Borlänge och första etappen idag är sprint. Jag har precis kört färdigt tidskvalet och tog mig vidare till semifinalen som startar 19.20 ikväll.

Nu laddar vi på...
Kalas...

Dagen efter att jag bestämt mig för att "äta upp" mig något kg så halkade jag in på min brorsdotter Leahs 15 års kalas. Det är vad jag kallar bra tajming...Dax att ändra riktning...

Jag har försökt att analysera och förstå varför det går så tungt för tillfället och varför arbetspulsen blir så låg när jag tävlar. Efter helgens tävling i Vårgårda där jag INTE kände av några problem med pollen men det ändå gick riktigt dåligt för min del så har jag börjat fundera på om det finns någon annan förklaring.

De vanligaste orsakerna till problem med att komma upp ordentligt i puls (förutom infektion i kroppen) är antingen överträning eller brist på energi/slarv med kosten. Jag tror inte på att jag skulle vara övertränad och sliten då jag tränat betydligt mindre de senaste 6 veckorna än föregående 4 månader då jag var i Thailand.

Däremot har jag tappat ca 4 kg sedan jag kom hem till Sverige igen och för tillfället väger jag strax över 70 kg vilket jag inte gjort sedan jag var 18 år gammal, kanske att jag har passerat gränsen där för vad som är ok för att prestera 100%,

Det känns inte bra att bara köra på så därför kommer jag att införa vissa förändringar i kosten. Jag ska äta mer mellanmål i form av protein/kolhydrats smoothies samt mer kolhydrater överlag, jag har påbörjat en 10 dagars "järnboost" kur och jag har vilat i två dagar helt nu för att återhämta mig ordentligt efter helgen. Resten av veckan fram till sprinten på fredag ska jag träna men bara lugnare pass varav ett något längre imorgon.

Sedan får jag ge det några veckor och se om jag kan äta upp mig nåt kg och om/hur detta påverkar formen och pulsen...

Det är dax att byta riktning...

Photo by Ida Olsson...

Hittade en liten actionbild på mig från tävlingen igår, fotograf är klubbkompisen Ida Olsson.

In action men inte tillräckligt snabb ändå...

Bakat skor i ugnen...

Spännet på mina gamla skor lossnade när jag packade upp dom här hemma igår efter tävlingen så det blev lite akut att fixa nya skor omgående. Jag jobbar ju lite eftermiddagar ibland på sportson här i stan så det blev till att åka in dit imorse och prova ut något som kändes bra.

Det blev ett par Bont Riot MTB som fick följa med hem för att först värmas i ugnen och sedan formas efter mina fötter. Då det är vilodag för mig idag så blev det istället för träning en liten cykeltur med hunden som fick bli en första test av skorna. En sak kan jag konstatera iallafall, dom är allt bra styva.. 

"Nybakade"...

En liten test ride...

Vårgårda MTB swe cup...

Den första deltävlingen i årets swe cup MTB XC avgjordes igår i Vårgårda i ett strålande högsommarväder. Över 400 deltagare cyklade och slet sig svettiga på den torra men mycket utslagsgivande banan medans publiken kunde njuta av fika i gröngräset mellan varningarna.

Det blev favoritsegrar i de flesta klasser och trots att jag inte räknade mig själv till favorit så fanns väl ändå en förhoppning om en topp 3-4 placering igår men återigen så svarar inte kroppen det minsta på mina ansträngningar till att cykla fort. Det blev tillslut en 7:e plats med katastrofalt dåliga 133 i snittpuls och det är bara att inse att något är fruktansvärt fel i kroppen för tillfället.

Nu kommer jag att vila idag och sedan blir det endast några lugna pass i veckan innan Borlänge tour nästa helg...

Första parkett på "gräddhyllan"...

Mycket folk redan tidigt på morgonen...

Team allebike fikar i skuggan...

3 timmars njutning...

Då har jag kommit hem från dagens njutpass, 3 timmar i solsken och vårvärme. Jag körde 2 timmar själv och fick sällskap av sonen Charlie under 1 timme i mitten av passet.
Nu blir det snart grillkväll med Madde och min dotter Lowe som kommer och käkar hos oss och imorgon förmiddag drar jag iväg till Vårgårda med husbilen, ska provköra söndagens Swe-cup bana några varv först och sedan ladda inför racet med mer god mat och ännu godare vänner som jag inte träffat på länge, ska bli kul...

Fina grusvägar...

Lite stig...

Lite fart...


Dagens träning...

Platsen för dagens "all in" intervaller blev backen upp på gamla gässlösa soptipp. Då jag haft stora problem med att få upp pulsen senaste månaden så var huvudmålet idag just högsta möjliga puls framför ett visst antal intervaller. Jag skulle ge allt så fick det bli så många ggr det blev helt enkelt...

Jag började med 20 minuters ordentlig uppvärmning och sedan körde jag igång, det blev totalt 5 st 1-minuters all in uppför backen och mjölksyran sprutade varje gång kan jag säga. Jag var helt slut och hade inte kunnat köra minsta lilla hårdare men pulsen kom ändå aldrig över 140 slag, 138-139 på dom fyra första och sedan 140 i den sista urladdningen då jag hängde över styret och skakade efteråt. Noterbart är att enda gången i vår som pulsen visat normala värden var andra dagen i Varberg då jag gick imål med en snittpuls på 152 efter en timmes race...

Jäkligt konstigt fenomen det här, jag har frågat en del om pollenallergier kan påverka pulsen såhär och jag har fått lite olika svar. Dålig syresättning borde innebära högre puls säger någon medan andra bekräftar just mitt problem. Jag får inte svårt att andas utan blir slemmig och irriterad i luftvägarna. Om det finns någon därute som har erfarenhet av detta så dela gärna med er till mig. 

Hursomhelst så åker pulsklockan av styret för ett tag nu och jag får förlita mig på känslan istället för såhär vill jag inte ha det, det blir bara negativt i längden...

Min 1-minuters backe...

Det är något stort på gång i cykelSverige...

Det är med glädje jag tagit del av div olika siffror och statistik från vårens första månad av MTB tävlingar. Helt klart verkar det ju vara något stort på gång när man kan konstatera att bl.a. X-cup i Skåne är fulltecknat för året och inte klarar av fler deltagare. 1maj loppet i kvänum hade deltagarrekord på sin tävling, Billingeracet likaså och årets första swecup i Vårgårda nu till helgen flaggar om över 400 föranmälda deltagare.

Dessutom byggs, grävs och prepareras det på banor runt om i landet som aldrig förr, det känns som att den boll som vi alla som gillar cykel velat få i rullning äntligen börjat röra på sig lite så kom igen nu därute, nu kör vi och gör något riktigt bra utav detta när vi äntligen har vinden i ryggen.

Här nedan är lite bilder som jag "lånat" från div hemsidor som visar vilken potentiell tillväxt det finns om vi tar tillvara på den på rätt sätt.

Ungdomsträning i kvänum...

I Borås samlas det 30-40 ungar varje gång oavsett väder...

Hallby MTB:s ungar trotsar vädret...

I Falun har det varit över 70 ungar med som mest...Artwork in progress...

Imorgon rullar den ut på vägen igen...
4x4 minuter backintervaller...

I måndags körde jag med sega ben 4x10 minuter på trainern och det var väl inte så konstigt egentligen att benen fortfarande var sega två dagar efter Billingen 
Igår blev det vila igen då jag fick rycka in och jobba lite istället.
Idag tänkte jag att det skulle bli lite hårdare körning och gav mig av till trandaredsbacken för en omgång 4x4 minuters intervaller men återigen kände jag mig seg, visserligen genomförde jag intervallerna men inte så hårt som jag hoppades att jag skulle orka.

Det känns som ett moment 22 för tillfället, pollenallergier ställer till det på tävlingarna och jag måste vila för många dagar efter tills slemhostan ger med sig. Jag klarar inte heller av att köra dom riktigt hårda passen som verkligen behövs nu för att få upp formen och farten i kroppen igen utan istället känns det som att formen sakta blir sämre hela tiden.

Imorgon ska jag försöka köra enminutare i en annan backe här i närheten och då jäklar blir det 100% fokus på att gå all in

Måste komma igång nu...

Ganska ok men inte helt 100% idag...

Sneak peek...

Det är något på G...

Långsam återhämtning...

Först nu börjar jag känna mig någorlunda ok i kroppen efter Billingeracet. Natten till igår blev precis som tidigare i vår efter ett race, ett konstant och ihärdigt slemhostande gjorde att sömnen blev i stort sett obefintlig och gårdagen blev en enda lång väntan på att få lägga sig och sova på kvällen.

De enda aktiviteter som orkades med var en middag hemma på verandan för min mor som fyllde 70 år i veckan, vi har en stor veranda och här fick vi plats alla barn med familjer, barnbarn och barnbarnsbarn att fira henne lite.

Jag hann även med en liten kvälls/utomhusaktivitet då jag hjälpte min fru att lägga ut en orienteringsbana som hon ska använda i sin räddningshundskurs där deltagarna ska göra ett orienteringsprov. Regnet öste ner under tiden vi höll på i skogen och efteråt blev det en bastu för att värma upp kroppen lite och efter lite mat så blev det äntligen dax att få sova lite.

Vaknade i morse efter 10 timmars välbehövlig sömn och i eftermiddag ska jag försöka gränsla hojjen igen...

Gårdagens återhämtningspass...


Racerapport Billingeracet

Jag är väldigt trött så här kommer den korta versionen. Sura ben och dåliga lungor från start gjorde att första slingan  var en enda lång pina, jag var helt övertygad om att jag låg riktigt långt bak i fältet i min klass men när svenske långloppsmästaren från förra året (Göran Eriksson från Falun) kommer ikapp strax före varvningen så förstår jag att kanske är jag med i matchen ändå.

Under andra slingan börjar det gå betydligt bättre och jag kör ifrån Göran och kommer ikapp ytterligare två konkurrenter som jag kör ifrån, mitt planerade vätske/energiintag fungerar perfekt och för första gången någonsin genomför jag ett långlopp utan att gå tom på energi.

Kommer imål som 3:a och åt segraren Atle Hansen var det inget att göra, han är totalt överlägsen för tillfället men upp till 2:an var det bara två minuter och med en kropp som fungerar till 100% så har jag betydligt mer att ge. Jag körde runt idag på ren grundträning och ett förstklassigt energiupptag med hjälp av umarasports produkter. Klarade inte av att gå på "rött" ens korta stunder idag men den dagen kommer när det vänder och då jäklar...

Väldigt nöjd gubbe idag trots allt...


On the road again...

Billingen nästa, solen skiner och temperaturen stiger.
Det blir nog bra det här...
Det slutgiltiga testet...

Jag har ju testat umarasports energiprodukter några veckor nu och trots att jag haft problem med pollen och resultaten inte riktigt blivit vad jag hoppats på så har jag ändå känt att den kapacitet jag haft har jag orkat hålla ända in i mål, jag har inte tröttnat under racen utan haft ork kvar ända in i mål. På Dalslands XC långlopp nu senast var det enbart allergier som ställde till det, jag underpresterade redan från första kilometer men den energin jag hade och tillförde under loppet räckte gott och väl för att jag inte skulle tröttna in mot slutet.

Nu står billingeracet på tur och det är väl nu som det ska bli riktigt intressant att se hur kroppen orkar hela sträckan. En bra tid i helgen för mig innebär ca 1,30 tim längre tävling än Dalsland och jag har aldrig kört billingen förut utan att gå tom på energi och vara helt slutkörd med krampkänningar i mål.

I och med sammansättningen av kolhydrater från olika källor i umara sport kommer kroppen att kunna ta upp dubbelt så mycket energi än tidigare. 

Fullständig information om produkterna med länkar till forskning inom området finns på http://umarasports.com
Det var ju inte så blött...

Det har varit lite luckor i molntäcket under dagen och solen tittade till och med fram för en stund så jag passade på och cykla ute en sväng och rulla ur benen lite, mestadels asfalt men på hemvägen tog jag en liten avstickare över kransmossens friluftsområde för att kolla in hur det ser ut i terrängen efter allt regnande sista dagarna. 

Blev väldigt förvånad då det visade sig vara torrt på de flesta ställen, har det bara inte inte ösregnat i Skövde och det inte kommer några större mängder nederbörd fram till på lördag så kan det ju bli riktigt bra på Billingeracet trots allt...

Torra och fina stigar här på hemmaplan...

På den 4:e dagen...

Idag är det 4 dagar sedan jag så grovt misshandlade luftrören när jag körde Dalsland xc att både söndag och måndag fick bli vila och återhämtning...

Igår försökte jag mig på ett trainerpass i garaget men
jag kände omgående att jag fortfarande var irriterad i luftvägarna när andningen blev för intensiv så jag lade mig på en lite lagom nivå och körde 4 st 10 minuters intervaller utan att anstränga lungorna allt för mycket. 
Nu idag har jag precis avslutat ännu ett trainerpass och äntligen känns det som att det börjar gå åt rätt håll, jag körde 4 st 4 minutare bestående av 8 st 20/10 sekunders hårdkörning/intervall.

Det kändes väl fortfarande lite i lungorna men betydligt mindre än tidigare så idag kunde jag kräma på lite mer, inte max men tillräckligt hårt ändå för att det skulle bli ett hyfsat bra vo2max pass så nu håller jag tummarna för att det blir bra till helgen och Billingeracet.

På lördag är det dax igen...

Min älskade mor...

Idag fyller du 70 bast och jag vill att alla ska veta vilken fantastisk mamma jag har.
Hipp, hipp, hurraaaa !!!

Stort grattis så ses vi ikväll...

Think outside the box...

Varför inte?, kanske kunde vara en kul kombination. Jag har varit på massor av olika samarrangemang mellan cykeltävlingar och andra aktiviteter i Thailand, mycket folk och skön stämning blir man ju inte ledsen av...Missa inte kl 19.00 ikväll...

Texten nedan är ett utdrag från Roberto Wacchis blogg på Eurosport...

"Eurosport lanserar ett nytt cykelprogram - Home of Cycling. Ett program som kommer att gå 15 tisdagar under säsongen och bevaka allt möjligt inom framförallt landsvägscykling som ju är den cykelsport som kanalen jag kommenterat för i över 20 år lagt sitt fokus på. Jag själv ska bli programledare och det är förstås ett ärofyllt uppdrag jag fått. Anders Adamson kommer att vara min sidekick i de flesta program och därutöver ska vi ha gäster. Vi ska analysera tävlingar, följa upp nordiska resultat och cyklister, ge tips och råd till motionscyklister och så vidare. Ett cykelprogram med nordisk prägel, kort och gott. 

Första programmet kommer att sändas tisdag den 6 maj klockan 19.00. Stort fokus kommer då att ligga på Giro d'Italia som startar tre dagar senare. Jag ser verkligen framemot detta, något jag under lång tid hoppats skulle bli verklighet. Nu är vi där. En stor eloge till alla som jobbat med detta och som fått projektet att gå i hamn. Ni vet vilka ni är."... 

Ikväll blir det focus på girot...


Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig...

Jag hoppas verkligen att helgen som gått var peaken på årets pollensäsong för värre får det bara inte bli. Natten efter Dalslands XC sov jag knappt en blund, höll på att hosta lungorna sönder och samman. Det blev naturligtvis vila hela dagen därpå och även idag har jag avstått från att träna, hostan är bättre men kroppen är helt slut på energi och ska jag köra billingen på lördag är det nog bäst att försöka återhämta mig innan jag tränar på igen.

Jag får ta en dag i sänder och för ovanlighetens skull så ser jag fram emot några dagars regn nu i veckan så att det rensar rent lite i luften. De träningspass som blir av kommer att bedrivas nere i garaget på trainern med stängda dörrar, det är väl bara att anpassa sig och göra det bästa av situationen...

Det blir inte alltid som man tänkt sig...

Vad är det frågan om egentligen...

Ännu en skitdag på cykeln, idag på Dalslands xc långlopp blev jag 20 man av över 500 startande trots katastrofalt dåliga 130 i snittpuls !!!, endast 10 minuter efter 1:e man

Kroppen kändes helkass, lungorna brände, jag var igenpluggad av slem i halsen och det kändes som om inget syre transporterades ut i musklerna, det gick inte att få upp pulsen och allt var bara elände...

Tänk om man kunde slippa den här skiten i luften, jag funderar allvarligt på att flytta min säsong till sensommar & höst i Sverige plus vintern i Thailand och bara använda våren och försommaren till träning istället. Man blir så jävla less på allt när kroppen inte fungerar som den ska...

Lite snack i startfållan...

Det gäller att vara ute i god tid...

Besviken efter målgång...

På väg hemåt genom Dalsland tog vi en genväg genom ödemarken som innehöll ett flertal väldigt branta backar...Dalsland xc 65 km...

Då är vi på plats i Bengtsfors jag & Madde och jag har redan hämtat ut nummerlappen inför morgondagens långlopp. Lite ost och kex i solnedgången har också hunnits med som förrätt men nu kommer kylan krypande så pastan blir serverad inne i husbilen om en stund.

Hoppas på ok temperatur i morgon vid 11 tiden då starten går och ett inte allt för hårt tempo i början så att jag hinner få upp lite värme i lungorna innan jag behöver blåsa ur dom fullt ut...

Hittade en fin plats att stå på bara 300 meter från start  & mål.


1 maj loppet...

Ett kort och intensivt MTB race på 30 minuter i kall luft och en massa pollen i luften är inget jag vill skriva hem om. Nu glömmer jag detta och går vidare...

I brist på någon trevlig och possitiv bild så visar jag istället ett foto från Thailand i vintras på en bra lösning för den som inte har tillgång till bil men ändå vill åka på cykeltävlingar. Allt går, no matter what...