2:a i Husqvarna...

På dagens tävling gick jag in som tvåa bakom omöjlige Benny Andersson, det är inte mycket att säga om det, han är otroligt stark och jämn under hela säsonger oavsett om han är i form eller ej.

Det som stör mig lite är att trots att jag kör så hårt jag bara mäktar med så fattas det fortfarande 6 pulsslag upp till mitt optimala snittvärde på en tävling och det är där uppe jag MÅSTE ligga om jag ens ska ha skuggan av en chans att stå överst på pallen, det är väl bara att enträget jobba vidare...

Jobbat är just vad IKHP har gjort på banan, en stor eloge ska dom ha för att ha fixat till banan i så fint skick. Många arrangörer hade nog låtit varvet vara och så hade vi fått ta oss fram bäst det gick i gyttjehålen men här hade dom fixat till alternativa spår där det behövdes och resultatet blev över förväntan bra. Trots sen vår och skidspår för bara några veckor sedan så var banan idag förvånansvärt torr o fin.

Förra helgen 3:a, nu 2:a, det går iallafall framåt...


Jag blir så trött...

Ja... jag går omkring och är trött hela tiden, är seg på träningarna och känner mig aldrig riktigt återhämtad varken mentalt eller fysiskt. Det där känslan av att vara oslagbar från tidigare i våras är som bortblåst, den finns inte länge...

Någonting är fel och jag vet inte riktigt vad, ett tag trodde jag att det var pollen allergierna som satt igång någon vecka tidigare än vanligt men jag är inte längre övertygad om att det är så.

Idag var jag hos min svägerska Christin och gjorde div kroppsmätningar och pratade lite näringslära. Christin har hela sitt liv jobbat inom träning/fitness och är utbildad PT (personlig tränare).

Vi kom fram till att min % fettnivå är väldigt låg och i kombination med att jag äter lchf kost så blir det ju oerhört viktigt för mig att ha full koll på att jag får i mig allt vad jag behöver i form av sådant som ger energi samt stärker och återhämtar musklerna.

När jag tittade på hur mycket kalorier jag förbränner på ett dygn så inser jag att här har jag nog inte insett hur mycket man måste äta för att få i sig detta, speciellt när det handlar om att få i sig kalorier från rätt sorts råvaror. Sedan är det ju många fler byggstenar som är lika viktiga att få i sig för att bygga upp och återhämta kropp/muskler efter träning & tävling såsom vitaminer och mineraler mm.

Så nu kör vi ett test under en månad och kollar om kost och energitillskott från herbalife24 kan göra någon nytta.

Jag har inte lagt ner så mycket tid och möda på träning de senaste två åren för att nonchalera en känsla om att något är fel, nu försöker jag göra en justering medan tid finns så hoppas jag det ger resultat snart.

Uppföljning kommer...


Träning för kropp & själ...

I måndags körde jag en timmes aktiv vila på MTB:n för att inte stelna till så mycket efter helgens tävlingar. I tisdags frestade jag på lite med 5 ggr upp för hultabacken (en gammal igenväxt skidbacke), det blev 5 jämna klättringar på mellan 3 min & 25-29 sekunder/gång sedan avslutade jag med två varv på BCA:s tävlingsvarv, äntligen var det torrt och fint i skogen.

Sedan blev det onsdag med blåst, regn och motivationsbrist, men jag tvingade ner mig i garaget och klämde igenom ett
kort men hårt 20/40 pass, inte mer än en halvtimme men ack så effektivt.

Idag blev det lite alternativa övningar, ett kombinerat core/yoga pass för att stärka både kropp & själ en aning, detta är något jag försöker lägga in åtminstånde en gång varje vecka och det känns alltid lika skönt efteråt då man tänjt ut lite.

Imorgon väntar EB intervaller ute på cykeln och sedan är det uppladdning inför söndagens tävling i Husqvarna som gäller.

Träning för kropp & själ...


Etapp 2...

Samma bana som igår fast åt andra hållet, samma ben som igår fast mycket tröttare, samma placering som igår fast längre fram till tvåan. Får väl vara ganska nöjd ändå över att blivit total 3:a Kattegatt tour i H-50 klassen, det är ju ändå inga nybörjare jag får stryk av, ett stort antal VM, EM & SM medaljer finns hemma i skåpet hos dessa båda herrar. Men... lite missnöjd är jag ändå, jag har en ganska låg maxpuls på 163 slag/min och de gånger jag vunnit något eller gjort ett riktigt bra resultat så brukar snittpulsen ligga på ca 150 slag/min men nu i helgen så hamnade den 145 i lördags och 142 i dag. Det är lite för lågt tycker jag men tyvärr orkade jag inte pressa upp snittet mer för tillfället men samtidigt känns det ju bra att veta att det finns lite till att plocka fram bara allt stämmer och det kommer det att göra tids nog, var så säkra... Ganska nöjd 3:a trots allt...

Etapp 1...

Då var den första etappen av två på Kattegatt tour avslutad, det har varit en lång väntan under dagen då jag startade först kl 15.30 i eftermiddags. Sista startblock för dagen bestod av P-15-16, H-senior, H-40 & H-50, alla startade samtidigt och självklart fick vi 50 åringar stå sist. Det blir ju lite kaotiskt i starten när 50 man fördelat på 4 olika klasser ska ge sig iväg och en hel del tillfälligheter & tur kan ha stor betydelse för hur loppet utvecklad då man om man har otur kan få lägga oerhört mycket energi på att passera åkare som man inte ens tävlar mot. Tommy Olsson är i kanonform för tillfället och fick en flygande start idag, sedan såg vi inte honom mer förrän efter målgången, själv lyckades jag hålla Benny Andersson bakom mig i två av de fem varven vi körde, när han kom ikapp och förbi så gjorde jag mitt bästa för att hänga på men han körde starkt och aningen snabbare än mig, i mål var jag 3:a, 24 sekunder bakom Benny som gick in som tvåa bakom dagens segrare Tommy. Imorgon är en ny dag med nya möjligheter, få se om vi kan vända på steken...

Det är något på G...

Dubbelhelg igen, denna gången är det Kattegatt tour i Varberg som står på tur. Husbilen är packad och jag ger mig av om några timmar men det är med blandade känslor om hur formen är.

Jag har varit lite seg hela veckan och det känns som om jag står på gränsen till att bli "snorförkyld", det är irriterat i halsen och rinner lätt i näsan, antingen är det en förskylning på gång eller så är det de första känningarna av årets pollensäsong. Mina allergiproblem brukar normalt först visa sig i början av maj för att sedan hålla i sig en månad ungefär så detta är lite tidigt tycker jag.

Om det nu är allergierna som satt igång så brukar det ändå gå att tävla hyfsat bara jag medicinerar mig men är det en förkylning på gång så kan det gå tungt. Det är väl bara att köra på med piller & inhalatorn så får vi se hur kroppen svarar...


Sega ben...

Ja äntligen börjar det bli lite värme i luften, har nyss varit ute och cyklat en stund och jag menar just cyklat, inte tränat. Jag vilade igår efter dubbeltävlingarna på MTB i helgen och hade tänkt köra korta hårda intervaller ute idag men jag märkte snabbt att benen inte ville vara med. Jag har känt av det här förut efter att först kört riktigt hårt några dagar och sedan tagit en vilodag, första passet efter vilodagen brukar benen vara fulla av "skit" och det verkar som att jag behöver rulla igång kroppen nån dag först innan det går att pressa på ordentligt igen, det har väl med åldern att göra kanske..., ska prova att inte vila helt nästa gång utan ta en aktiv vilodag där jag kanske rullar lätt en timme och håller benen igång så kanske dom inte stelnar till så mycket. Så idag blev det i stället för korta intervaller en timmes "skogslek" på MTB:n, inte helt fel det heller när vårvädret visar sig från sin bästa sida...

Rapport från Danmark...

Dagens MTB tävling i Danmark var verkligen en folkfest, fint vårväder, kanonfina banor och stora startfält, speciellt veteranklasserna. Jag har nog aldrig kört ett race med 180 startande i H-40 och 75 startande i H-50 klassen.

Tävlingen i sig var något mittemellan ett långlopp och ett vanligt xc lopp, alla klasserna startade samtidigt och tävlingstiden var satt till två timmar+ avslutande varv.
För min del blev åktiden 2,18 och resultatmässigt så räckte det till en 21 plats av de 180 som startade i H-40/49, jag fyller ju 50 i år och överallt i världen så skulle jag tävlat i just den klassen från början av året men i Danmark så får man vänta tills den dagen man fyllt år.

Jag jämför mig ändå med de som var H-50 åkare för det är mot dom jag ska tävla resten av året och där skulle jag blivit 5:a. Inledningsvis tog jag ledningen av oss svenskar men efter ett tag kom Benny Andersson ikapp och efter ännu en stund dök Tommy Olsson upp, jag höll dom strax framför mig (inom synhåll) i ca 75 min innan jag fick sänka farten något och göra mitt eget race.

1:an & 2:an var danskar, Benny blev 3:a och Tommy 4:a och jag hade kommit in som 5:a av 75 startande om jag nu räknats som 50 åring, detta var ett besked som jag ville ha, jag hängde med utan problem i 75 minuter sedan tog orken slut men då jag inte satsar på långlopp utan på de vanliga xc loppen som oftast ligger runt timmen i åktid känns det ändå som att jag ligger bra med.

Men självklart kommer jag att jobba hårt för att öka farten ytterligare...


Rapport från Hässleholm...

Jaha, då har första steget mot en acceptabel tävlingsform tagits i och med dagens deltagande i Hässleholms ck:s träningstävling som kom till som ett alternativ till den inställda tävlingen som egentligen skulle körts. Och träna på att tävla, det behövs märkte jag, speciellt på lite mer tekniska banor som denna. Det var ett mycket roligt varv men oerhört trixigt och stenigt, det svängde mest hit och dit hela tiden och banan följde till stora delar ett uppkört endurospår med mycket stora stenar som kommit fram p.g.a slitaget från motorcyklar. Vi var 40 st som körde den stora klassen, dvs en timme + avslutande varv vilket blev tre varv på en 7 km bana och närmare 1,30 i åktid. Jag hade svårt att hitta flytet på denna typ av bana men det var ändå kul att äntligen få köra lite i skogen, till slut körde jag in som 5:a och topp 5 resultaten kommer här. 1:a Kristian Skoglund 2:a Benny Andersson 3:a Tommy Olsson 4:a Daniel ?? 5:a Kjell Olsen I morgon bitti drar vi till Danmark för en riktig tävling, lite längre distans, lite fler tävlande och kanske en annan typ av bana, vi får se...

På plats...

Då var man på plats i Skåne för säsongens första race, på hemmaplan får väl tilläggas då jag ju kört två tävlingar i Thailand tidigare i vinter. Som vanligt har man fått ”förstatävlingenförsäsongensyndromet” dvs osäkerheten kommer smygande, är jag så bra som jag hoppas och visst kliar det lite i halsen och för att inte tala om känslan i benen, stela o stumma liksom, inte alls som tidigare i vår. Jag är nog lite hypokondrisk när det drar ihop sig till premiärhelg, men det blir nog bra bara man får gjort första starten. Första rapporten från hässleholm kommer imorgon eftermiddag.


Luta sig tillbaka & invänta resultatet...

Ja, nu är det i stort sett vad som återstår att göra innan en intensiv period av tävlingar börjar till helgen.

Har man lyckats med grundträningen i vinter och med att höja lägstanivån såpass att det ändå går ganska bra även om det går dåligt och att det går riktigt bra när det går bra om ni förstår vad jag menar...

Säsongen börjar som sagt nu till helgen med två race söderöver, sedan kommer Kattegatt tour nästa weekend med ytterligare två race följt av IKHP:s race den 28 april, onsdag 1 maj är det kvänum som gäller och helgen efter swe-cup premiär i Tidaholm & Hjo.

Åtta tävlingar inom loppet av 22 dagar sedan gör jag en utvärdering och planerar vidare utifrån det.

Tar det lugnt några sista dagar innan...


Vilodag...

Idag är det vila från träning som gäller, den enda aktivitet som står på schemat är promenad med hund. Imorgon blir det ett 4x4 pass på trainern och sedan är det bara några lugna 1-timmespass fram till helgens två tävlingar. Det har blivit många timmar de två senaste veckorna och det ska bli skönt att vila/ladda upp kroppen lite för att sen släppa loss och få en helg med lite riktig fart i benen.

Jag har dock varit lite orolig för vädret de senaste dagarna, det har sett ut som att det skulle kunnat bli två riktiga gyttje race söderöver men på den senaste prognosen har det svängt ordentligt och nu ser det ju riktigt bra ut.

Hundpromenad & senaste prognosen...


Det är mycket cykel nu...

Jag har precis kommit hem efter förmiddagens "fettbrännarpass", 2.40 tim blev det ute på MTB:n och nu sitter jag här med lunchen framför TV:n och följer eurosports sändning från Paris-Roubaix. En riktig höjdar söndag med andra ord och här tänker jag sitta tills sändningen är slut då det blir det dax för dagens andra pass, då nere i garaget på trainern där 10st 60/120 intervaller väntar.

Det gäller att välja sina dagar för dubbelpass och en dag som denna när motivationen & inspirationen är på topp blir det inga problem att orka med lite extra träning.

Det är mycket cykel nu...


Jag fryser...

Solen skiner men jag fryser, det är sådär råkallt ute och det planerade tvåtimmars passet på MTB:n är utbytt mot ett 2x20 min tröskelpass på trainern. Förmiddagen har spenderats ute på verandan där vi har gjort sommarfärdigt, dvs tvättat av och möblerat utemöblerna, hängt ut lyktor och fixat i ordning och så, nu väntar vi bara på lite värme så att det går att sitta där ute och njuta lite.

Nä, nu drar jag ner i garaget och jobbar upp lite värme...


Solskenscyklist...

Mår som en kung efter att ha kört ett riktigt bra 4x4 pass på trainern igårkväll, började den första intervallen som vanligt men när den var slut så kände jag mig alltför fräch och bestämde mig för att öka 10 watt på den andra och så fortsatte det passet igenom. Den sista 4:an kördes på 30-40 watt mer än jag någonsin kört på förut, det går helt klart åt rätt håll.

Idag blev det ett lite lugnare solskenspass på ett par timmar för att rulla ur benen lite och likaså ska det bli både på lördag och söndag fast på söndag blir det ett dubbelpass, då lägger jag in ett 60/120 trainerpass på kvällen som ett bra avslut på denna träningsvecka.

Angående de inställda tävlingarna nästa helg så har det dykt upp lite alternativ. I Hässleholm kommer det att köras ett träningsrace på lördag och på söndag går det ett MTB race (www.hotcup.dk) i närheten av Hilleröd i Danmark. Det är ett race med ca 400 startande på en 12 km bana innehållandes ca 70% singeltrack med grymt flow som det står i beskrivningen, man kör två timmar + pågående varv. Det låter ju jäkligt kul och jag har pratat ihop mig med Tommy Olsson från Norberg, vi huserar ihop under helgen och kör bägge dagarna, ska bli riktigt kul...

Solskenscyklist...


Inställt...

Pga. rådande väderförhållanden och för lågt antal anmälda är MTB tävlingarna i Skåne 13-14 april inställda. Jag som var så sugen :-((

Fan, fan, fan...


Inge bra alls...

Jag gav mig ut för att träna lite lätt i skogen i dag och med tanke på hur det ser ut inne i stan så trodde jag nog att det skulle vara åkbart på de flesta ställen där jag brukar cykla, men ack vad jag bedrog mig... Det är ju ok att cykla på snö men på stenhård blank is är det inte lätt att hålla balansen och efter ett antal promenader med cykeln över de värsta partierna och en vurpa där cykeln bara försvann under mig så gav jag upp och cyklade hem.

På grusvägarna kanske det går att cykla om nån vecka men på BCA:s tävlingsvarv låg isen tjock och hård på många ställen, det måste nog till både rejält med värme och regn snart om det ska gå att träna där överhuvudtaget i april.

Får nog tänka om ang. planeringen framöver, tur att man har en bra trainer i garaget.

Inge bra alls...


Påsklägret...

Har under helgen deltagit i klubbens traditionella påskläger tillsammans med ca 50 talet andra cyklister, de flesta från borås ca men det var även med lite gäster från både Hallby, IKHP & Eskilstuna.

För att summera mina dagar så fick jag ihop 4,5 timmar i fredags följt av 3 timmar i lördags, 3 timmar i söndags varav en timmes träningstävling på eftermiddagen med bra puls och tryck i benen, och avslutningsvis 3,5 timmar i måndags. Alla distanspassen kördes i terrängen i hyfsat hårt men jämnt tempo.

Igår var det vilodag och idag börjar det sista blocket av "finslipning" inför dubbelhelgen i Skåne som även den är en del i toppningen inför större uppgifter lite längre fram. Inomhusträningen begränsas fr.o.m. nu och några veckor framåt till två trainerpass i veckan bestående av 4x4 & 60x120 intervaller, för övrigt är det utepass som gäller och då runt två timmar/pass med inslag av korta hårda igångdrag 6-30 sekunder.

Hoppas nu att det snart blir barmark i skogarna häromkring så att man kan börja köra lite riktig stigkörning.

Nu är det bara 10 dagar kvar till den svenska tävlingspremiären nere i Skåne och det ska bli så spännande att se om formen är så bra som den känns…

Längtar till skog utan snö...