Glad påsk & var är våren???

Befinner mig mitt i en påskhelg som består av husbilspremiär för året och distansträning i massor. Trodde det skulle bli barmarksträning nu när vi drog iväg söderut men ack vad jag bedrog mig. Nu har det gått ganska bra ändå, 4,5 timmar igår och 3 idag + 1,5 timmes promenad med Madde & Nero (hunden) direkt efteråt, imorgon väntar 4 timmar och på måndag 3 timmar så helgen blir nog bra ändå trots snö i terrängen.

Inga vårtecken i sikte...


Jag vann...

Jag var med i en sån där gilla/dela tävling på fb, och jag vann !!!...

Ett skitsnyggt iPhone fodral från VON LEO kom hem i brevlådan igår, checka in deras produkter på www.vonleo.com.

Hur går det med ryggen då??, jag testade ett lugnt trainerpass igår kväll och det gick bra att köra en timme konstant med distanspuls utan intervaller. Jag skippar även dagens distanspass ute men jag tänker köra två timmar lugnt på "velodromen" ikväll, fördelen med det är ju att jag kan avbryta om det inte känns bra, allt för att spara ryggen såpass att det förhoppningsvis släpper helt till helgen. Fredag - måndag är tänkt att köra långa distanspass med blandat grusväg och skog och jag hoppas verkligen att inte ryggen sätter stop för det.

Von Leo iPhone fodral...


En kopp kaffe...

Sitter här i soffan och kan knappt röra mig, har sträckt mig ordentligt i ryggen och det hugger till så fort jag rör mig. Jag märkte inte när det hände men smärtorna började igår, eftersom det var vilodag från träning så gjorde det ju inte så mycket, det går nog över tills imorgon tänkte jag men det blev precis tvärtom, mycket värre idag...

Det här var ju inte så bra med tanke på att en vecka med i stort sett bara distanspass skulle starta idag. Antingen vilar jag idag också eller så blir det en timmes lugnt trainerpass i kväll för att se hur det känns. Dom riktigt långa passen är planerade till helgen och jag hoppas verkligen att det släpper tills dess.

Men först en kopp kaffe sedan får vi se hur det utvecklar sig...


Det går runt...

Då var ännu ett innepass avverkat, tre timmar med lite olika intervaller. Efter 20 minuter uppvärmning kördes 4x4 min på ca 85% av max, därefter 10 st 70x20 med lätt växel och väldigt hög kadens och som sista del av passet blev det 5st 12 minuters intervaller på ca 80-85%. Efter en 1/2 timmes "rulla ur benen" så var tre timmar till ända.

I fredags kördes en halvtimme trainer, hyfsat lätt (ca75% av max) men med mycket hög kadens för att variera mig lite och vänja benen vid en annorlunda rörelse och igår körde jag ett hårt 4x4 på trainern. Nu ser jag fram emot en vilodag imorgon innan en vecka av lägre intensitet och många distanspass ute tar vid.

Det går fortfarande runt men nästa vecka byter vi spår...


The classics are here...

Nu börjar det på riktigt och det lär blir mycket TV tittande på helgerna framöver. Inspirationen & motivationen som redan är på topp stiger ännu mer för varje dag som går.

Det är en bra tid på året nu...


Snart...

Nu vänder det när som helst, jag känner det på mig. Medeltemperaturen över ett år är alltid samma och med det minus vi ligger på nu så kan ni ju tänka er vad som väntar runt hörnet. Det kommer bara smälla till och bli sommar, pang bom !! på några dagar, sedan är den här skiten över för denna gången.
Man kan ju alltid hoppas iallafall...

Träningen nere i Ryahallen igårkväll gick betydligt bättre än i förrgår, 6x8 minuters intervaller med bra tryck i benen tack vare lite bättre energi intag under dagen, totalt med upp & nervärmning blev det två timmar och jag vill ännu en gång påpeka hur effektiv träning detta är jämfört med trainer. Jag kör ju en hel del trainer men kommer aldrig upp i samma pulsvärden som på "velodromen" och känslan i benen dagen efter tyder också på att jag drar betydligt mer watt än på trainern.

Så för er som har en inomhus friidrottshall med doserad löparbana runt innerplan i närheten och ännu inte provat, kolla inför nästa vinter möjligheterna att boka ett par tillfällen i veckan och dra ihop ett gäng & kör, ni kommer inte ångra er.

Snart...


Vårdagsjämning

Idag börjar våren enligt almanackan men när jag tittar ut genom fönstret så får jag ett helt annat intryck. Väderprognosen säger också något helt annat och det verkar som att kylan och snön åtminstånde stannar en bit in i April, med bara tre veckor kvar tills tävlingssässongen startar både på MTB & racer vill det till en dramatisk vändning väldigt snart om det ska bli en helg att se fram emot.

Igår körde jag 4x4 intervaller och efter en lång period av toppkänsla i kroppen hade jag en riktigt tung dag, kändes inte alls bra och såhär i efterhand inser jag att jag troligtvis var lite låg på energi. Åt ganska energisnål lunch vid 12 tiden och tränade vid 17.30 utan att ha ätit något emellan (vilket jag brukar göra).

Får göra en uppskärpning idag så hoppas jag det känns bättre ikväll då det står 2 timmar "velodrom" på schemat.

Det går trots allt mot ljusare tider...


En helt vanlig kväll i garaget...

Jag hade planerat in en vilodag idag men när dottern frågade om vi inte kunde köra lite trainer ihop så kunde jag ju inte motstå erbjudandet. Det blev några riktigt hårda 60 sekunders intervaller för henne där jag satt bredvid och hade koll på att hon tog i ordentligt.

Betyget blev med beröm godkänt...


Vad är det som händer?...

Milano - San remo idag, något är väldigt fel med vädret i Europa just nu...


Varv på varv på varv på....

Ja hur står man ut att cykla runt i tre timmar på en inomhus löparbana där ett varv är 180 meter.
Jodå det går ganska bra faktiskt, man får bryta ner det i delar och variera cyklingen lite. Första timmen är det ungdomsträning och idag kördes en "trappa" i form av 2,4,6,8,6,4,2 minuters intervaller, totalt var vi ca 30 pers som tränade idag och det bildas lite olika grupperingar under intervallerna. Då jag hade som plan att cykla tre timmar idag så valde jag att inte köra i den snabbaste gruppen utan höll igen lite under den inledande timmen. Under andra timmen som är för juniorer, elit och veteraner så körde vi 3x20 minuters tröskelintervaller och här valde jag att hänga på den snabba gruppen med raceråkarna Ove Nilsson, Mattias Brolin, Lucas Eriksson i spets, då jag cyklade mtb och de övriga racer så gick jag inte runt överdrivet mycket, höll mig mest bak i ledet men det räckte till bra för att få ett riktigt "gött" tröskelpass och när vi väl var färdiga så återstod bara 35 minuters nedrullning innan de tre timmarna var till ända.

Det är grymt bra att ha denna möjlighet att cykla inomhus under vintern, det är riktigt bra träning och betydligt roligare än trainer, åtminstånde när man vill ha lite längre pass, de korta och hårdaste passen kör jag fortfarande på trainer men med två kompletterande innepass på "velodromen" på två resp tre timmar så får jag ihop veckorna ganska bra ändå nu när förutsättningarna är som de är med snö & kyla.

Ännu en dag på jobbet ;-)


Äntligen ett utepass...

Idag tog jag mig i kragen och övervann olustkänslan jag har över att cykla ute när det är kallt, tog fram det varmaste jag har i klädväg och gav mig ut på en "snabbdistans" runda på drygt 2,5 timmar.
Nu sitter jag hemma efteråt och försöker tina upp mina stelfrusna fingrar, trots tjocka vinterhandskar och en sol som såg till att temperaturen åtminstånde inte var under nollan så frös jag som en hund.

Det är väl bara att inse en gång för alla att jag inte är skapt för att cykla i vinterklimat...


Dagar som går...

Och inte händer det mycket i livet för tillfället, det känns som att jag visar samma bilder och skriver samma saker i varje blogginlägg den senaste tiden. Jag har kommit in i en enkel rutin som innebär träna, äta, sova och att försöka överleva denna period på året som ju egentligen skulle varit ganska behaglig med lite spirande vårkänslor och hopp om sommar snart...
Men så blev det inte, har knappt varit utanför dörren sedan jag kom hem från thairiket för drygt två veckor sedan, all träning bedrivs inomhus och inte ser prognosen för kommande tio dagar nåt bättre ut heller. Det är väl bara att bryta ihop och komma igen som dom säger men det är inte alltid så lätt som det låter.
För att hålla träningsplaneringen någorlunda så blir det många timmar i "velodromen", i onsdags körde jag två timmar och på söndag är planen tre timmar distans med ca 30 km/h i snitt på en 180 meters bana, det blir några varv det...

För övrigt så är det garaget som gäller...


Grabbarna grus i garaget...

Fick sällskap ikväll i garaget av charlie när jag skulle dynga av 10 st 60/120 sekunders intervaller, kort och hårt är melodin för tillfället när jag kör mina trainer pass men det bli lite längre på onsdag och söndag då jag cyklar på "velodromen". Jag har planerat ett två och ett tre timmars pass där denna vecka för att få en liten ökning från förra veckans träning och sedan hoppas jag verkligen att våren kommer med lite värme om det ska gå att hålla den planerade träningen framöver. En plan som innebär en stegvis ökning fram till en riktigt tuff påskvecka för att sedan varva ner igen tidsmässigt och påbörja det sista "finliret" inför premiären i Skåne i mitten av april.

Öökaaaa!!!!!.....


Back on track...

Efter några dagars snuva och vila från träning så var det dax att röra på sig igen. Förkylningen har inte gått längre än lite snuva och torra läppar och jag provade igår med ett lättare "rullpass" i garaget på trainern och det kändes bra. Därmed fick det bli en längre test idag så jag for iväg till friidrottshallen för lite "velodrom" träning igen, två timmar blev det varav den första i distanstempo och sedan lite intervaller under den andra timmen.
Det gick bra idag också och jag måste säga att jag känner mig grymt stabil och stark för tillfället, har nog aldrig varit bättre förberedd och starkare inför en säsong än nu.

Det bara "spritter" i benen och det enda jag vill nu är att säsongen drar igång innan den här känslan av att ha superkrafter försvinner...Rinnande näsa...

Det var väl nästan väntat att det skulle komma ett bakslag snart, har haft känningar av nåt i kroppen sedan igår, lätt rinnande näsa, nysningar och torra läppar är säkra förkylningstecken.
Nu är det inte jätteallvarligt (ännu)... men det gäller att lyssna på kroppen så det blev vila från träning igår och likaså idag.
Mycket vatten och div huskurer är receptet för tillfället så får vi se hur det utvecklar sig...

Rinnande näsa...


Det går bra nu...

Har haft några makalöst bra innepass sedan hemkomsten från "Thairiket", det första var i söndags då jag körde en timme intervaller på vår lokala "velodrom" och lyckades
hålla pulsen en bra bit över senast uppmätta tröskel utan några som helst problem.
Dagen efter var det dax för "all time high" när jag slog rekord på mina 4x4 på trainern i garaget, både puls och watt slog i taket med en känsla att jag har mer att ge.
I tisdags blev det bara en halvtimmes lätt spinn på trainern för att hålla igång benen lite och igår var det då "velodromen" som gällde igen, körde 7 st 6 minutare med 2 minuters vila emellan och återigen bra puls och tryck men med en känsla av att det finns mer att ge.
Varför ger jag inte mer då om det känns så... jo, jag har ju redan bestämt mig för att hålla igen lite denna första vecka hemma och öka efterhand, nu har det nog ändå kanske blivit "lite" hårdare än tänkt men som sagt, jag har inte på något sätt sprängt mig och känslan jag har är nog att jag höjt både syratröskeln och syratåligheten i vinter och kan jag bara klara våren nu utan något bakslag så jävlar...

Det går undan i kurvorna...


Inneträning...

Då har jag sparkat igång kroppen igen efter några dagars vila. Vi har en friidrottshall i stan med en löparbana runt innerplan, banan har lätt doserade kurvor och även om det kanske inte går att ta kurvorna i lika hög fart som på en riktig velodrom så räcker det till för att kunna köra riktigt bra inneträning på cykel. Klubben hyr in sig två ggr/veckan och idag var vi ca 30 pers som cyklade, jag tog det lite försiktigt då det var första träningen sedan hemkomsten från Thailand. Första timmens intervaller i form av en "stege" blev lagom för mig idag, först lite uppvärmning och sedan 2-4-6-8-6-4-2 minuters intervaller med 2 minuters vila emellan.

Känns skönt att vara igång igen...


Hemma i soffan...

26 timmar från "dörr till dörr" utan sömn tar ut sin rätt, kom hem sent igår kväll och trots att jag sovit bra i natt så är jag inte riktigt tillbaka i normal status ännu. Ligger här i soffan med "grus" i ögonen, lätt huvudvärk och känner mig allmänt svag i kroppen.

Behöver nog en natts sömn till innan jag är någorlunda återställd men det blir inte förrän på söndag som jag sätter mig på cykeln igen, då har jag tänkt att vara med på klubbens inneträning i ryahallen (löparbana/velodrom).
Det får bli ett någorlunda lugnt pass för att få igång kroppen lite igen efter den långa hemresan.

Nästa vecka kör jag igång med hårdkörningen igen med div olika intervallpass på trainern och efter tre månaders bra utecykling i Thailand är jag riktigt motiverad och ser fram emot dessa pass.

Nedräkningen kan börja...