Förberedelser...

Jag har ju fått en hel del förhandsinformation ang söndagens tävlingsbana från sådana som kört där förut, väldigt många korta men ordentligt branta både upp och nerförspartier på den delen av varvet där det går på skrå fram och tillbaka längs bergssidan samt att det också är extremt många tvära kurvor och väldigt få fartpartier. Dessutom blir det en bra höjdskillnad totalt per varv.

Detta har gjort att jag bestämt mig för att byta däck från mina hittills suveränt snabba Schwalbe thunderburt och istället har jag satt på Rocket Ron bak och Racing Ralph fram. Det verkar som att det är smartare att prioritera bra grepp både uppför och i utförslöpor samt i kurvor istället för snabba däck, snittfarten blir nog inte så hög misstänker jag men för säkerhets skull så har jag med mig mina Thunder Burt ifall jag vill byta tillbaka.

Det ska också bli intressant att se om vi har liknande referenser vad gällande extremt svår bana då jag fått rådet att jag absolut måste öva på banan dagen innan om jag ska ha någon chans.

Både spännande och lite nervöst så här dagarna innan loppet då jag inte är den mest tekniska och våghalsigaste cyklisten, inte på hemmaplan iallafall...

Nu ska jag väl slippa att sladda runt allt för mycket...

Ett "knixigt" 3 km varv...

Det blev lite mat idag med...

Kyckling tillsammans med lite kokt ris och sallad. Enkelt, gott & nyttigt...Lite mer om racet på söndag...

Hittat lite mer info på ett thailändskt MTB forum...


Här håller dom på att bygger upp start och målområdet inför helgen, det är upp & ner på kullen i bakgrunden som banan slingrar sig...

Nedan lite kryptisk information om de olika klasserna som finns, jag ska försöka att göra en enkel översättning under bilden.
Överst i blått är "PRO" klassen, från 18 år. Sedan under i rött kommer A klasserna som är tävlingsklasser och här ser jag att den äldsta tävlingsklassen på söndag är H-40-49.
Därefter har vi alla B klasser som kan jämföras med sportklassen hemma fast den är indelad i åldersgrupper. Sist kommer sedan C  klasser som jag tror är de yngsta ungdomsklasserna.

I mitten med lite tjockare lila text vet jag inte vad det står men sedan strax under i väldigt finstilt står det något som jag misstänker bekräftar vad jag hört tidigare, just att för "PRO" klassen så är det ett UCI race och det innebär isåfall att jag kommer att stå över start i denna klass och istället tävla i A - 5 som är H-40 klassen på söndag.

Sist lite information om prispengar, i PRO klassen börjar det på 15000 bath till segraren och faller sedan snabbt ner till 5:e och sista pristagare. Alla A-klasser har också 5 pengapriser med 2000 bath i förstapris och ner till 500 bath för 5:an.
Även B-klasserna har penningpriser vilket ju är väldigt generöst.

Jag har inte känt någonting i knäna sedan igår på morgonen, jag kör med tigerbalsam på nätterna och har valt att inte köra på för hårt nu fram till tävlingen, igår körde jag ju långt & lugnt och idag blev det två timmar med några inlagda 30 sekunders fartökningar, inte på max men tillräckligt för att få upp pulsen och flåset lite så att jag inte "soffar" ner mig totalt...
Lite mat...

Det var ett tag sedan jag bjöd på lite mat, ikväll blev det seafood omelett, samosa och en fräsch sallad med hemmagjord örtdressing.

Jäkligt gott om jag får säga det själv...Lättad...

Igår åkte trimmern fram, det började bli lite jobbigt med halvlångt & tjockt hår under hjälmen i värmen. Ett stort plus är ju också att det säkert försvann nåt hekto att bära på.

Nya lättare cyklar från allebike är också på gång och jag längtar tills jag kommer hem och får testa dom, det blir en med stel gaffel och en dämpad, för övrigt är dom identiskt utrustade.

Förutom min egen vikt som sakta är på väg ner mot matchvikten kommer jag att byta en del personlig utrustning såsom b.l.a skor & hjälm och här kommer jag också spara lite vikt så om vi nu snackar lite fordons termer och omvandlar dom till cyklist ekipage så ska det bli mycket intressant att se vad den nya totalvikten på ekipaget blir jämfört med förra året...

Minst två hekto bort...😉

Hoppas dom håller ihop tills jag kommer hem och får nya...

Kapongrundan...

När jag gick till sängs igårkväll masserade jag in bägge knäna med "thai balm" vilket är nåt liknande tigerbslsam i förhoppning att värken skulle avta. Men när jag vaknade i morse kändes det likadant som igår och därför avstod jag dagens "fyror" också som ju egentligen redan var en lättare kompromiss istället för de planerade backintervallerna. Det fick istället bli en tre timmars distansrunda på lätta växlar och bara spinna runt benen och nu efteråt så känner jag ingenting alls, det måste vara ett bra tecken...

Kanske ska köra några lugna pass till i veckan och inte belasta knäna ordentligt förrän på söndagens tävling, ja så får det bli och så får vi se efter det hur det känns.

Han är alltid lika glad när jag passerar efter ca halva rundan...

Här är i vanliga fall en bred flod, dom undrar nog vart allt vatten tagit vägen...

En kväll på altanen...

Sitter här under takfläkten på altanen och funderar på om dom som bor här nere permanent förstår att uppskatta vilket klimat dom har. Hemma är i stort sett alla utomhusaktiviteter beroende av att det ev är fint väder, visst kan man vara ute och grilla, bada, träna mm i dåligt väder men hur kul är det alla gånger?...och hur många gånger har man inte fått ställa in eller planera om någon aktivitet p.g.a dåligt väder.

Här är det bara bra väder, hela tiden...ska du göra något nu på torsdag eller nästa vecka eller nästa månad så behöver du inte ens tänka tanken om att det kanske inte går för att det är dåligt väder. Det är nu tre månader sedan det kom några droppar regn senast

Hemma säger dom att det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Här behövs det knappt några kläder alls...

Nog filosoferat om vädret, jag hade ju tänkt köra backintervaller imorgon men jag ska nog köra något annat istället. Faktum är att jag har haft lite "känningar" av och till i bägge knäna sedan förra gången jag körde i backen och nu idag så känner jag av det igen. Jag har väl under ganska många år haft detta problem om jag överansträngt mig lite och kanske är det så att den backen är lite väl brutal för mina knän, hur som helst så tänker jag vara lite försiktig och så länge jag känner av problemet så avvaktar jag med den typen av träning. Det får nog bli mina vanliga "fyror" istället.

Hemma har jag gasolvärmare på altanen, här har jag takfläkt, aldrig är det lagom temperatur...😉

Rekordslakt...

"Gubben" med guldbenen, ja det är jag det, åtminstånde för tillfället iallafall...
Körde mina 3 x15 minuters tröskelintervaller imorse och jag märkte redan på första att det gick riktigt bra, passerade min 1:a referenspunkt med ca 30 sekunder tillgodo. Den andra intervallen gick ännu bättre och när jag kört 11.20 av den tredje och sista intervallen så passerade jag den punkt på banan där jag i 80% av alla gånger jag kört brukar vara färdig.

I vinter har det verkligen gått framåt och jag har passerat sista referenspunkten ett antal gånger på ca 13 minuter och en gång vilket är det tidigare rekordet har jag passerat på 12 minuter men nu idag alltså nytt rekord på 11.20...

För er som undrar så fortsätter jag självklart att köra färdigt varje 15 minuters intervall, referenspunkterna är något jag började med från början då jag inte var van att köra så långa intervaller och inte var så snabb. Det är kul att ha kvar dom som referens från år till år för att se om jag blir snabbare och det är ju även lättare att ha tre fasta punkter att komma ihåg än att flytta fram dom hela tiden. Jag ser ju att jag också kommer längre varje gång men behöver inte komma ihåg exakt hur mycket längre.

Fokuserad på fart...

Idag var det nära...

Jag var ombytt och klar när jag kom till insikt om vad jag höll på med, ut och träna på en planerad vilodag bara för att jag är peppad till tusen, nja... Ingen bra ide trots allt kom jag på och fick snabbt på mig badbyxorna istället och hoppades att ett dopp i poolen skulle svalka av min träningshets lite...

Det är jäkligt lätt att det går överstyr när det går bra och den riktiga säsongen har ju inte börjat ännu på långa vägar så nu gäller det att planera bra och framförallt följa en långsiktig plan. Jag har därför gjort lite förändringar framigenom, framförallt pga att jag kört och kommer att köra bra många fler race än vad jag först planerat här nere. 

Race är riktigt bra träning men nu börjar jag bli lite orolig för att jag är i form alldeles för tidigt och därför kommer jag att göra följande upplägg. Jag ska köra de tre tävlingar som följer nu dom kommande tre söndagarna och det innebär även en hel del högintensiva träningar däremellan. Därefter tar jag en riktig lugn vecka och sedan backar jag ner ett steg och lägger in några veckors grundträning igen med lugna distanspass och inga hårda intervallpass för att börja om igen med den svenska "toppningen" lite senare än jag först tänkt. Jag har en riktigt bra grund att bygga på och börjar jag "dra på" ordentligt igen först i början av Maj så hoppas jag att jag orkar hålla i hela svenska säsongen också...

Imorgon väntar 15 minutare, på onsdag blir det backintervaller och på torsdag 3 timmar distans. På fredag lite aktiv vila på cykeln för att inte stelna till inför racet, på lördag testas banan
och på söndag är det dax igen...


Lite mer organiserat på nästa race, har hittat både vägbeskrivning och banprofilen på nätet, me like...

Det kom en OS final emellan...

Ja det kom en hockeymatch emellan men här kommer till slut  en rapport från dagens XC tävling i Chumphon.

Det visade sig vara en liten mindre tävling typ en liten västgötacup och dom hade även kopierat vårat maxi start koncept, först startade P-15-16, en minut senare H-30 följt av H-40, sedan H50 och allra sist elit open där jag valde att köra idag. Alla startade med en minuts mellanrum och elit open skulle köra 4 X 6 km, alla övriga körde 3 varv.

I detta maxi startheat var det väl ca 10 st i varje grupp dvs totalt ca 50 cyklister och när starten för oss i elit open gick så går jag på stenhårt för att ligga bra till inför första smala singeltrack partiet och efter startloopen och första uppförsbacken ligger jag i ledning med två thailändare på hjul, jag slappnar av något och blir genast passerad av bägge två och jag ser samtidigt att vi närmar oss eftersläntare från startgruppen minuten före oss. Jag inser att det kommer att bli struligt och trångt att passera många av de åkare som vi kommer att komma ikapp och jag maxar upp farten och går upp i ledning igen för jag vill gärna försöka vara förste man som passerar eftersläntare, kanske får mina två följeslagare lite strul att följa i rygg när det är tight och trångt tänker jag.

Jag börjar passera ganska många cyklister och vid varje tillfälle som ges så gasar jag på för om möjligt få en lucka till mina konkurrenter och efter halva första varvet ungefär så går "snöret av" bakåt och jag får den lucka jag kämpat för. Vid första varvningen då vi passerar den långa slakmotan där starten gick så tittar jag bakåt för att överblicka situationen och ser då att jag har en ganska stor ledning, nu kan jag börja köra lite mera avslappnat, hårt men utan att riskera allt för mycket i alla de luriga kurvor som är feldoserade och fulla med rullgrus.

När jag går ut på mitt tredje varv har jag en stor ledning bakåt och har passerat alla de som startade i grupperna före, nu åker jag bara och njuter av den roliga banan och över att återigen få vinna ett race här i Thailand, 5:e raka nu...

Nästa tävling gå ju som jag tidigare nämt i Patong på Phuket 2:a mars och har väldigt mycket prispengar som lockar, det ska också vara en oerhört tuff och teknisk bana som går upp och ner på en bergssluttning och om jag också då kör i elit eller "PRO" som det heter där vet jag inte, det pratas om att det är ett UCI race och då får jag ju inte ta några poäng om jag vill köra Masters VM senare i år. Inte för att jag tror att jag gör det, det är nog betydligt tuffare motstånd där än vad jag mött hitills i vinter men jag vågar inte att chansa. 

Som vanligt är det svårt att få trovärdig information här inför ett race, det som är bra är att anmälan sker på plats samma morgon så jag åker väl dit och kollar läget så får vi se vad det blir...

5:e raka...

Inskrivning  i skuggan under ett träd, här en tysk H-50 åkare som anmäler sig, det kom också en Dansk H-50 åkare till start.

Parkera i skuggan var dagens mission...

Det var upp och ner runt denna kulle vi körde...

Mycket rolig stig...

Snabba partier...

Tvåmeters dropp...

Upp och ner...

Uppe på "vallar"...

Mitt omklädningsrum...

Chumphon...

Då har jag varit ute och kollat lite på folkvimlet på gatorna och nu har det gått upp för mig att Chumphon är en ganska stor stad, det bor ca en halv miljon människor här och det var nog en jäkla tur att jag fick tag i någon som kunde hjälpa mig att hitta till tävlingsplatsen för det hade jag aldrig gjort själv, det hade varit som att leta efter en MTB tävling i Göteborg utan skyltar, ja ni förstår ju...

Jag gick först omkring lite på gatorna här i närheten och satte mig sedan en stund med en kopp kaffe på en café och bara kikade på folklivet, när man bor på landet som jag ju gör här nere så tycker jag storstadslivet kan vara kul som omväxling, men inte för länge bara...

Fick också ätit en stadig middag så nu är det bara vätskenivån som ska fyllas upp sedan är jag redo för morgondagen...

Jag bor ju strax norr om Phuket Längst ner i bild på västkusten och nu är jag alltså ca 30 mil norrut på östkusten.

Det finns moppar för hela familjen...

Alla har moppar...

Solnedgång över bergen från hotelfönstret...

Nu är jag här...

Ja det ordnade sig till slut, jag fick tag på hon som kunde lite engelska och vi bestämde möte vid tesco lotus precis vid infarten till Chumphon. Jag stod och väntade tio minuter och sedan dök hon upp på en moppe och med cykelhjälm på huvet...

Först tog hon med mig till hennes man som visade sig vara en av de H-50 cyklister jag mött flera ggr under vintern och som vann "gubbaklassen" nu senast när jag vann i elitklassen. Det blev lite snack en stund med frugan som tolk och sedan visade dom mig vägen till banan så att jag fick provköra några varv.

Varvet är 6 km långt och jag kommer att köra i elitklassen imorgon vilket innebär 4 st varv. Det är ett tekniskt varv med mycket svängar fram och tillbaka och det är väldigt många korta upp & nerförs partier, mycket sten och lösgrus på den del av varvet som går i anslutning till just ett grustag och en hel del knixig singeltrack inne i riktig djungelmiljö. Jag tyckte det va jäkligt kul och ser fram emot att köra imorgon.

Efter baninspektionen var det dax för mat och självklart blev man bjuden på detta, det fanns inte en chans att jag fick betala för mig. Dom visade mig också till ett hotel i närheten an tävlingsplatsen där jag nu ligger och slappar lite, ett hotel i klass med vilket stadshotell som helst i Sverige men till priset av 125kr / natt inkl frukost...

Nu ska jag strax ut och kolla stan, äta lite mer och kanske ta en glass, vi hörs...

Hon var lätt att känna igen...

Fina singeltrackpartier i djungeln...

Snabbåkt parti...

Storleken har ingen betydelse...

Nej faktiskt inte...den lilla bil jag hyrt räcker gott och väl för mig och min cykel. 
Nu har jag packat bilen klar så imorgonbitti efter frukost är det bara att ge sig iväg, det är ca 30 mil till Chumphon och jag vill gärna komma fram hyfsat tidigt imorgon så att jag hinner hitta ett hotel i närheten och även hitta till banan för att köra några varv innan det blir mörkt.

Idag dök det upp ännu en tävling i programmet så nu har jag en riktigt bra period framför mig med fyra tävlingar t.o.m 16 mars. Förutom den som går nu på söndag i Chumphon så går resterande tre race alla på Phuket och det innebär 10-15 mil resväg härifrån så det blir ju inte så farligt långt att åka. 

Det ska bli riktigt kul att komma iväg lite på helgerna framöver, att få träffa lite likasinnade och att det händer något som bryter av den något ensamma vardagen som det ändå är trots allt...

Liten men tillräcklig...

Nu är det bara väskan kvar...

Dagens pyssel...

Jag upptäckte igårkväll att ena lampan i poolen slocknat, så dagens eftermiddagsprojekt blev att fixa detta så att jag ikväll kan jag ta mitt kvällsdopp utan att famla i mörker...

Nu lyser den igen...


Sega ben idag...

3x15 minuter tröskel, 5 st 30 sekunders högkadensintervaller och en timmes "skarv" plus yoga,core & styrka när jag kom hem blev dagens dos av träning.

"Skarven" berodde på att jag mötte en Tysk cyklist nere i byn precis när jag avlutat mitt eget cykelpass, vi pratade några ord och han undrade om jag inte skulle med på en liten extra sväng, själv hade han kört en timme och skulle ha två timmar ytterligare innan han var nöjd. Så jag slog följe med honom en timme och när vi var tillbaka i min by igen så fortsatte han själv ner till khao lak där han bodde, man får passa på när chansen ges till lite sällskap.

Det börjar kännas lite segt i kroppen, passet idag gick jättebra men känslan är inte riktigt på topp och jag har väl bara väntat den senaste tiden på att det ska komma en svacka snart. Jag avslutade ju säsongen med en revbensskada som gjorde att jag fick en längre viloperiod än tänkt och jag hade bara varit igång ordentligt några veckor med träningen när jag kom hit. Sedan dess har det stadigt gått framåt och jag har nu haft en period på över tio veckor med en fantastisk känsla i kroppen. 

Om det ska komma en svacka så tror jag att nu är ett bra tillfälle, ta ett litet steg tillbaka och kämpa sig igenom några tyngre veckor för att sedan börja nästa upptrappning inför den svenska säsongen. Låter inte det som en bra plan...

Dagens sällskap en timme...

På väg genom "old" Takua pa...

Det var skönt att sitta en stund efter dagens runda...

Dagen slutar som den började...

Efter en lång och varm dag utan allt för mycket att göra blev det ännu en sväng ner till stranden, denna gång för ett kvällsdopp och nu fick jag lite sällskap som omväxling, trevligt då det blir lite ensamt här ibland...

Torkar i solens sista strålar...

Min nya kompis...

Såja, kom nu lite närmare...

Mmmmm, lite bakom högra örat också...

Personlig inbjudan...

Idag damp det ner i mailen en personlig inbjudan till de två tävlingar som går på Phuket den 2:e och 9:e mars. Det verkar vara stora race och åtminstånde på det ena är det bra prispengar, om man nu kör i "PRO" klassen...

Trevligt med en personlig tävlingsinbjudan

Morgondopp...

Idag är det vilodag igen innan resten av veckans fyra pass ska avverkas, det som återstår är ett tröskelpass, ett race och två lite lugnare pass varar det ena förhoppningsvis blir ett test av tävlingsbanan om jag hittar dit redan på lördag och om den är uppmärkt...

Imorse blev det istället en tur ner till stranden för ett tidigt morgondopp och sedan har jag legat i hyddan med en bra bok och några koppar kaffe. 

Dax för morgondopp...

En bra bok och lite kaffe = skön förmiddag...

I'm hot...

Temperaturen inne i sovrummet är just nu 31 grader och jag funderar skarpt på att om jag inte skulle sova med AC:n på inatt, i vanliga fall kör jag bara med takfläkten och det räcker. Jag har inte använt AC:n alls i vinter men som sagt, ikväll är det varmt...

Ang tävlingen i helgen så har jag inte så mycket mer info, vi fick tag i kvinnan som pratade "lite" engelska igen och till min thailändska tolk sa hon att det var väldigt svårt att förklara vägen till tävlingen. Jag skulle ringa henne när jag var framme i chumphon på lördag så skulle hon möta upp mig och visa vägen till området och också till ett bra hotel i närheten. En spännande men något osäker lösning tycker jag men det är väl inte mycket annat att göra.

Men jag har faktiskt en plan B om det skiter sig, ett hotell hittar jag ju lätt själv och då chumphon är en kuststad med bara en stor genomfartsled så får jag väl  i värsta fall gå upp tidigt på söndagsmorgon och köra ut och ställa mig förslagsvis strax söder om stan och invänta nån bil med cyklar på taket och sedan bara hänga på, alla som ska vara med kan ju inte komma norrifrån liksom...

Tror nog att det blir bra det här trots allt...

Innetemperaturen i ett "svalt" betonghus...

Bristningsgränsen...

Snart har mitt tålamod nått bristningsgränsen, sitter här med ett återkommande "problem" som måste lösas. Jag ska iväg på tävling till helgen igen och hyrbilen bokades för en stund senan, så långt inga problem. Men...återigen står jag inför utmaningen att få fram mer exakt information om hur, var & när...

Jag vet att racet går i chumphon ca 30 mil härifrån men staden är ganska stor och alla som letat efter en dåligt skyltad cykeltävling i Sverige vet hur frustrerande det kan vara. 
Här är det definitivt inte lättare, att det skulle vara skyltat kan man glömma och det finns ingen att fråga då ingen förstår vad du säger så det gäller att veta EXAKT vart du ska innan du åker iväg...

Ännu en gång har jag ett telefonnummer till någon som inte pratar engelska, jag åkte iväg och fixade en tolk som hjälpte mig att ringa och då visade det sig att han som svarade inget visste om tävlingen, men hans fru visste och hon kunde engelska men var inte hemma just nu. Jag fick hennes nr och åkte hem till mig igen och efter en stund så fick jag tag på henne och jovisst kunde hon "lite" engelska men jag märkte snart att det var väldigt lite hon förstod. Alla ledande frågor som kunde besvaras med ett yes blev just besvarade med ett yes... men när jag försökte få ett mer beskrivande svar om var, när & hur så förstod hon ingenting...

Det är väl bara att åka iväg igen och försöka få lite mer tolkhjälp så får vi se om jag får koll på läget tills ikväll kanske...

Dagens träning bestod av ett halvlångt distanspass på 2,45 tim med lätt spinn i 100 kadens för att rensa ur och mjuka upp benen efter det brutalt hårda backpasset igår, det kändes både i knäna och låren idag att jag tog i lite igår så det får nog även bli en massage lite senare.

Tålamodet hänger på en skör tråd just nu...

Goda grannar...

 Ja man blir väl omhändertagen här av sina grannar, dom kommer över med en kaka då och då, tycker kanske att jag ser tunn ut...

Fint fikabröd...

Ändring i schemat...

Imorse bestämde jag mig för att byta ut det planerade 3x15 min tröskelpasset mot lite backintervaller, jag var ju oerhört nyfiken på att testa det lilla "berget" som jag hittade häromdagen.

Jag körde ju upp en gång när jag hittade backen och då tog det ca 10 minuter i ett lite halvjobbigt tempo så jag trodde väl att tiderna idag skulle hamna på ca 8 min/intervall och då skulle väl 4 stycken intervaller vara lagom tänkte jag.

Den första intervallen var jag uppe på 6 minuter med en puls en bra bit över syragränsen, den andra likaså men nu kände jag att jag nog gått ut lite för hårt för det sved bra i benen och jag flåsade desperat efter mer syre.

I den tredje intervallen kom jag ut lite i gruset på det brantaste partiet och bakhjulet spann loss och jag fick tvärstopp, det var bara att sätta i foten och starta om igen, orkade inte hålla i trycket som i dom första två och var uppe på 6,35. Den fjärde gick ännu tyngre och tiden blev 6,45 och trots att intervallerna tog lite kortare tid än vad jag beräknat så fick det definitivt räcka med fyra stycken idag och så får det bli i fortsättningen också. Backen är såpass brant och jobbig så den blir perfekt att köra fyra långa vo2/max intervaller i och återstående 6 veckor kommer innehålla ett backintervallpass/vecka.

Var uppe på toppen fyra ggr och hälsade på idag...

En liten "serpa"...

Här blev det stopp i gruset, jäkligt brant...

Tät djungel = mycket skugga...

Koncentrationssvårigheter...

Jag sitter här och försöker läsa ur den tredje boken om cyklisten Mathieu samtidigt som herrarnas skidstafett pågår i direktsändning via radion och det är lite svårt att koncentrera sig på läsningen just nu, sista växlingen och spännande till tusen...

Spännande både på radion och i boken...


En helt vanlig vilodag...

Jag har varit fruktansvärt rastlös ända sedan jag vaknade imorse, att vila när man känner sig hur pigg som helst är svårt som tusan och jag riktigt längtar tills imorgon då det är träning igen.

Jag har fått hitta på lite andra aktiviteter för att få förmiddagen att gå och nu är jag precis färdig med dessa och jag ska ner till stranden för en lunch och kanske ett dopp.

Få se om jag inte kan slappna av och sova lite lunch efteråt...

Började med att klippa gräset...

Hänga lite tvätt...

Klippa häcken lite...

Rensa lite i ett land...

Vattna ska jag också göra men det får vänta tills ikväll, nu mitt på dagen så dunstar vattnet innan det hinner gå ner i marken...

Wild & crazy...

Jag ser väl lite wild & crazy ut efter morgonens pass, borde nog se om jag inte kan hitta en frisör någonstans och trimma till kalufsen lite eller i värsta fall får jag väl ta min egen trimmer och gå loss lite.

Dagens pass bestod av 30 st 20/40 fördelat på tre block om 10st/varje. Det kändes otroligt bra i kropp och ben, det är nästan så jag blir lite orolig över att jag inte tar i tillräckligt. Jag har 146 i senast uppmätta mjölksyratröskel och efter 2-3:e 20 sekundaren i varje block var jag uppe i bara några slag under tröskeln (på 20 sekunder alltså), eftersom pulsen är lite fördröjd borde jag ju ligga riktigt bra till i nivå eller ??. 
Jag hade ju också bestämt att jag skulle köra just 30 st totalt och då gäller det ju att orka alla på samma nivå och det gjorde jag ju fast dom sista två i sista blocket var sega det ska väl erkännas. 

Efter några minuters återhämtning kände jag mig hur fräch som helst, de trettio minuter det tog att rulla hem gick som en dans och med ett leende på läpparna och solen värmandes i ryggen inser jag varför jag håller på med detta, det är just för att få uppleva sådana här dagar då allt bara känns underbart och lätt. Visst kommer det tunga perioder framöver det är jag säker på men idag är idag och idag njuter jag...

Wild & crazy...

Masters VM XCO, Hafjell/Lillehammer, here we come...

Efter mycket strul med att få iväg anmälan från min iPad så gick jag över till grannen och provade med deras PC, och se på tusan då gick det minsann...

Så nu är jag anmäld, nu återstår bara den där lilla detaljen att se till att man har där att göra också...

Here we come...

Idag hittade jag ett litet"berg"...

Efter två hårda träningsdagar stod ett lugnare tvåtimmarspass på schemat idag. Jag  körde in mot takuapa och tog svängen runt lilla Amazonas, sedan upp mot "old takuapa" och vidare ut på småvägarna österut en stund innan jag kom tillbaka till "old takuapa" igen. Då plötsligt får jag syn på något högst uppe på en kulle, flaggor som vajjar i vinden från ett högt torn eller nåt, har aldrig lagt märke till detta förut och blir lite nyfiken. 

Letar mig fram genom bakgatorna mot foten av kullen och efter en kort bit så står det en snubbe på väg in i sin bil, jag pekar upp mot toppen och sedan på min cykel och med "teckenspråk" försöker jag fråga om det går någon väg upp och jodå, han pekar framåt och sedan till höger samtidigt som han säger nåt på thailändska. Jag fortsätter en bit och tar in höger men det slutar i en återvändsgränd alldeles vid foten av berget, ok då tar vi samma väg tillbaka och fortsätter en liten bit till och så provar vi nästa till höger. Det ser bättre ut och efter några hundra meter övergår underlaget till kullersten och det börjar branta till ordentligt, vägen fortsätter att slingra sig brant uppför längs bergssidan och efter ca 12 minuter i ett halvhårt tempo är jag uppe vid toppen. 
Det visar sig att det är någon speciell dag för Buddha idag och det jag såg nerifrån uppe på toppen är ett nytt Buddha tempel som tydligen ska invigas idag, därav alla flaggor på toppen som jag fick syn på där nere.

Tack Buddha, utan flaggorna hade jag aldrig hittat detta ställe och nu helt plötsligt efter fem vintrar här så har jag ett litet "berg" bara en halvtimme hemifrån som jag kan köra backintervaller i. Om jag kör riktigt hårda intervaller så skulle jag tro att tiden hamnar någonstans runt åtta minuter/intervall  så från att inte haft någon bra backe alls att träna i så har jag hittat ett "litet" berg klättra i...

Märkte när jag kom hem att det var nåt skit på kameralinsen därav lite suddiga bilder, åtgärdat till nästa gång.

Lågt där uppe bland träden ser jag nåt...

Riktigt bra backe att träna i...

Thailändsk gatsten...

Det var detta jag fick syn på därnere...

Inte jättehögt men helt ok backe att köra intervaller i...

Från en annan vinkel på väg hem...

Jag som tränar mest på vägen för att undvika just sånahära...

Till mina nära & kära...
Det går åt rätt håll...

Morgonens 8x4 minuters intervaller gick riktigt bra, jag låg rätt i zon från första intervallen och trots att det sved ordentligt i benen och jag var riktigt trött efter den 6:e så orkade jag pressa ur kroppen i de två återstående också.
Känns jäkligt skönt nu efteråt...

Nåt annat som också går åt rätt håll är matchvikten som är på väg neråt, jag vägde ca 75 kg under förra säsongen och nu ligger den på ca 71 kg, det finns lite till att ta av och det är ju några månader kvar innan det gäller att prestera på topp så vi får väl se var vi landar. Men det gäller att skynda långsamt och känna efter ordentligt så det inte blir för bra, det är jag mycket väl medveten om...

Soluppgång över husen när jag gav mig iväg...

Det går åt rätt håll med watt/kg kroppsvikt, lite till sen är vi nöjda...

Fin kväll...

Så här såg det ut för en stund sedan...


Det är bara att börja om från början...

Våran thailändska granne här bredvid har ett stort markområde i anslutning till vårat som han ska försöka sälja. För att göra det mer attraktivt och lättsålt har han under den senaste månaden förutom palmerna avverkat alla träd, sly, buskar och högt gräs, detta har han eldat upp i stort sett varje dag vilket har varit lite jobbigt för lungorna.

När detta var klart började han schakta marken och jämna till överallt för att få en plan och fin yta där bara låg markvegetation ska få växa till sig och ett fint parkliknande område kommer att bli resultatet. Efter den extrema torka som varit här nu ett par månader så dammar det rätt bra när han håller på och förra veckan trodde vi att äntligen var han klar och vi kunde städa ut 'byggdammet" ur våra hus.

Men icke sa Nicke, idag var han igång igen och det är bara att ta fram städgrejjerna igen, det är väl tur att man har så lite att göra...

För en månad sedan var det en ogenomtränglig djungel, nu är det bara ökensand kvar på marken...

Helt otroligt att det överhuvudtaget kunde växa något i den magra jorden...

Nytt personligt rekord...

Jag var inne och studerade lite pulskurvor från racet i söndags och fick se att jag slagit "all time high" rekord.
Jag har normalt väldigt låga pulsvärden, på de maxtester jag gjort på aktivitus har jag kommit upp i 162 slag som max och på tävling har jag någon enstaka gång haft 160 som högsta peak, på träning har jag aldrig lyckats pressa upp pulsen såpass högt som 160 slag.

På racet i söndags toppade jag 165 slag så det var väl inte så konstigt att jag tyckte det var jobbigt ett tag.

Igår var det ju vilodag och jag gick här och pysslade lite i huset när min granne Ron kom förbi och undrade om jag inte skulle med honom och Lynda (frun) på en lunch och sedan åka iväg till några heta källor med välgörande mineralrikt vatten för lite relax nån timme och det lät ju som en bra och trevlig eftermiddag så jag hängde på.

De heta källorna låg mitt ute i ingenstans och vattnet som var riktigt skållhett leddes från den naturliga källan ner i fyra olika bassänger. Absolut varmast var det i den första bassängen dit vattnet leddes först sedan sjönk temperaturen allteftersom det fortsatte till de övriga tre och man var tvungen att börja i den minst varma för att sedan jobba sig uppåt i temperatur. Den som var varmast gick det knappa att bada i, det tog en bra stund innan jag sakta lyckades sänka ner hela kroppen i badet men till slut gick det och efteråt kändes man riktigt avslappnad och go i kroppen...

Imorse var det då dax för mina 15 minuters tröskelintervaller igen, tre stycken blev det sedan körde jag 5 st 30 sekunders högkadensintervaller innan jag avslutade med lite yoga, core & styrka hemma vid poolen. Jag hade lite krampkänningar idag så nu gäller det att återställa balansen i kroppen igen inför morgondagens 8x4 minuters intervaller.

Nytt personligt rekord...


Heta källor...

Här var det lagom temperatur att börja med...

Här hade man nog kunnat koka ett ägg...

Kontaktannons...

Träningssällskap sökes...

Jag erbjuder gratis boende i huset på bilden om någon är intresserad av att komma hit och träna några veckor framöver. Det finns två lediga sovrum med en dubbelsäng i varje rum och huset har alla faciliteter man behöver, fullt utrustat kök för självhushåll och självklart tvättmaskin för svettiga träningskläder. 

Jag tränar på en mountainbike men all träning sker på fina asfaltsvägar, huvudsakligen är det olika typer av intervaller som står på schemat men ett och annat långpass finns också i planeringen

Det återstår tre mountaibiketävlingar som jag tänker köra varav den första går den 23:e februari, sedan har vi en den 2 mars och slutligen en den 9 mars. Själv stannar jag till den 26 mars.

Norwegian air flyger direkt Sthlm-Phuket och har bra priser, en flygstol på ett scharterplan kan också gå att hitta för ett hyfsat pris och det finns andra bra reguljära alternativ. Kostnaden för att äta här är väldigt låg oavsett om man lagar mat själv eller äter på restauranger, jag tar alltid med min egen cykel när jag åker hit och det brukar kosta 1000-1500 kr beroende på flygbolag.

Huset ligger ca 10 mil norr om Phuket så det är där man har sin slutdestination när man flyger, sedan taxi ca 1.45 tim och man är framme. Vädret är stabilt med sol varje dag, det har inte kommit en droppe regn sedan 5 december...

Ta tillfället att prova på ett exotiskt cykeläventyr och vässa formen inför vårens tävlingar på hemmaplan...

PS, detta är ett seriöst erbjudande...

Gratis boende...

Rätt ska va rätt...

Det blev ett litet fel i gårdagens inlägg har jag upptäckt, jag har varit här såpass länge nu och i stort sett bara tränat, ätit och sovit så att jag knappt har koll på vilken dag, vecka, månad eller t.o.m år det är...

Ingen stor sak egentligen men rätt ska va rätt och det som blev fel var ju att det inte var årets tredje seger utan "bara" den andra, dom övriga togs ju i december förra året. Så nu gör jag ett nytt försök att få ordning på statistiken...

Hittills i vinter har jag alltså vunnit fyra race varav två i dec, ett i januari och ett i februari enl följande...

8 december i khao sok

15 december i phang nga, spurtpris, bergspris och seger

26 januari i återigen i phang nga

9 februari i Phato

Ingen vila...

Idag är sista dagen här för Alle, snart ska jag skjutsa honom till bussen som ska ta honom ner till Phuket. Men innan dess passade vi på att ta ett långt fint cykelpass tillsammans, jag ville rulla ur lite efter racet igår och Alle blev lite sugen på att komma igång igen efter att ha varit med mig under helgen. 

Vi stack iväg redan kl 07.00 i morse för att hänga på Siam biketours som återigen hade sina vägar förbi här. Det blev två timmar söderut innan vi vände hemåt igen och det innebär 4 timmars urrullning för mig och lika lång kommaigång tur för Alle.

Imorgon ska vi vila båda två...

Ännu en bild från racet igår där vi har lite afterbike med thalang MTB team från Phuket...

4 timmar med den cykeln utan att ha tränat på tre månader, och ja...det är en elefant där i vägrenen...

Det blev lite jobbigt mot slutet tyckte Alle...

Tredje segern för året...

Enligt information från igårkväll så var ju inskrivningen tidigt imorse så jag och Alle gick upp redan 06.30 för att få lite frukost innan vi checkade ut från hyddan och gav oss iväg till tävlingsområdet.
Väl på plats så gick det snabbt och smidigt att anmäla sig och på frågan när starten skulle gå så blev svaret kl 0900...

Nån timme senare när klockan var 0900 så var det väldigt tomt vid startområdet, det kom fortfarande bilar med cyklar på taket in till tävlingsområdet och jag började väl misstänka att alla andra visste något som inte jag visste, nämligen NÄR starten skulle gå. Att det ska vara så svårt att få rätt information om något så enkelt...

Detta är faktiskt en av de viktigaste sakerna att lära sig här i Thailand, nämligen att "se" när människan du frågar något inte har den minsta aning om svaret men istället för att erkänna att man inte vet så klämmer dom till med ett svar taget helt ur luften och ett stort leende och hoppas att du blir nöjd...

Nåväl till slut blev det väl start men inte förrän framåt 11-tiden och varvet jag provkört delvis igår men trott att det var ett långloppsvarv visade sig vara ett 20 kilometer långt xc varv där vi skulle avverka endast ett varv. Där jag vände igår när jag trodde jag var på väg långt bort från området kunde jag  bara fortsatt på banan så hade jag ju kommit tillbaka lika snabbt ändå...

När jag anmälde mig tidigt i morse så var det ju i H-50 klassen eftersom det fanns alla åldersklasser men en stund senare när jag satt i skuggan så kom det fram en kille och tyckte att jag skulle köra i elit, men går det då? Undrade jag. Jajjemänn sa han, jag har sett hur du kört förut i vinter och du kommer placera dig bra där, dessutom är det prispengar i elitklassen sa han och jag tror du kommer att vinna...
Nu hakade Alle på också och tyckte att kör för fan Kjell, du har ju inget att förlora på det och det blir ju bra träning dessutom.

Ja ni förstår ju att jag inte kunde säga emot och det där med bra träning lät nog bäst i mina öron, det är ju därför jag är här. Så fick det bli, ett snabbt byte av klass och ytterligare lite väntan på min start som nu var den sista för dagen...

Ett, två, tre & pang iväg, fick en bra start men efter 500 meter kommer några killar förbi och går upp i spets med en fruktansvärd fart. Jag hänger med på 5-6 rullen men det går fruktansvärt fort och jag börjar ifrågasätta hur jag kunde vara så förbannat dum att byta klass, jag är ju för fan en H-50 gubbe och har inget här att göra tänkte jag. Men tempot gick ner "något" efter ett tag, det gick fortfarande fort men nu kunde jag ligga med i rygg utan att maxa pulsen. Varvet var väldigt varierat med grusvägssträckor varvat med riktigt tekniska partier och mängder av korta branta upp & ner backar. Strax efter halva loppet kom en riktigt grym grusvägsstigning, brant och lång och med djupa regnfåror som gjorde det riktigt svårt att hålla sin linje. Det var lättaste växeln som gällde och när jag slänger ett öga på pulsklockan så är det min absoluta maxpuls som visas, som tur är så "planar" det ut lite just där och på nåt sätt lyckas jag bita mig kvar upp över krönet. Nu är vi bara tre man kvar och jag inser köra ifrån de andra är omöjligt och att sämst 3:a skulle jag vara väldigt nöjd med men är jag med  in till slutet så har jag iallafall en plan...

Igår när jag provkörde delar av banan så kollade jag bl.a. sista kilometern och först är det en 500 meter lång asfaltsraka och därefter går man in i en fruktansvärt trång teknisk "labyrint" i ett litet skogsparti innan man kommer ut på målrakan och just där på rakan innan labyrinten har jag "mitt målskynke". Jag ska under alla omständigheter vara först in i labyrinten, är jag det kan allt hända.

Jag försöker att vila så mycket det går bakom de andra två och som tur är så går det mycket utför in mot den sista kilometern så jag hinner återhämta mig något lite och ute på rakan ligger jag på sista hjul och bara väntar, 250 meter kvar av asfalt och jag växlar ner, går om på insidan och kör som om målet var där i slutet på rakan. Först ståendes sedan kommer syran och jag måste sätta mig ner men behåller trycket och farten och ner i den smala passagen in mot labyrinten har jag en knapp ledning på några sekunder. Nu lägger jag i en lätt växel så att jag ska klara av alla korta igångdrag som väntar innan jag kommer ut på målrakan, jag tittar inte bakåt en enda gång, det hade förresten inte gått för då hade jag direkt kört in i ett träd...

Fokusera framåt och pinna med benen var allt jag tänkte på, efter vad som kändes som en evighet kom jag tillslut ut på målrakan och kunde växla ner och spurta hem segern ännu en gång denna vinter.

Detta var utan tvekan den tuffaste dagen denna "offseason"...

Avslappnad innan start...

En av många svängar i "labyrinten"...

Man knöt nästan knut på sig själv för att komma runt...

Skön känsla...

Mäktig prisceremoni...

07.00 och snart race...

Igårkväll åkte vi in till byn phato som ligger ca 10 km härifrån, det var matfestival som lockade plus att jag skulle försöka få mer info om tävlingen idag.

Man köpte ett skål med sked och en flaska vatten för 6kr vid ingången till festivalen sedan var det bara att gå omkring och äta från alla de ca 100 matstånden som bjöd på olika rätter och delikatesser från regionen. Det hela var mycket trevligt och det måste varit mist 40.000 besökare som trängdes runt matstånden i byn, mäktigt... och det var i stort sett bara jag och Alle som var européer...

Om tävlingen då ???
Jag var ute och letade lite på eftermiddagen med cykeln och följde de pilar och snitslar som fanns men efter en halvtimme vände jag då jag bara kom allt längre bort från byn. Det verkar som att det är ett långlopp trots allt men det var iallafall väldigt tekniskt och kuperat den delen jag körde. Den enda informationen jag fick senare på kvällen var att inskrivningen var nu på morgonen kl 0600-0800.

Jag förväntar mig vad som helst så blir jag inte överraskad vid start...

Snart blir det mat...

6kr, fyll på och ät så mycket du vill...

Nu är vi på plats...

Nu har vi hittat hit till phato där MTB racet går av stapeln imorgon. Och det är allt jag vet so far... ingen pratar engelska    men vi har hittat MTB pilar och snitslar i terrängen så det går nog ett race alltid, det gäller bara att få reda var & när mer exakt.

Stället vi bor på är också en historia för sig, en hydda långt in i djungeln i slutet på en smal stig där vi uppmanas att sätta ner fötterna mitt i stigen och lysa noga med ficklampan framför oss ikväll 
så att vi inte trampar på något som bits...

Nu ska vi käka och sedan lite detektivsarbete inför racet...

Enkelt...

Undra om den bits...

Det är i allafall inte sämre...

Körde en 90 minuters tur i morse med lätt spinn på benen, känns inte riktigt 100% men inte sämre än igår som tur är. Medicineringen fortsätter med div förebyggande insatser även idag och jag har ju också morgondagen på mig innan söndagens race så nu håller vi bägge tummarna och hoppas på det bästa...
Enbart för medicinskt bruk...

Medicinering...

Imorse när jag körde mina 3x15 minuters tröskelintervaller så kändes det inte alls bra, seg i kroppen och svårt att andas ordentligt. Jag har ju lite astmaproblem och jag vet inte om all brandrök som fyllt luften de senaste dagarna påverkar på något sätt. 

För säkerhets skull har jag nu under eftermiddagen påbörjat en kur med förskylningsmedicin i förebyggande syfte och sedan åkte vi iväg hela gänget för en gemensam middag där det självklart ingick massor med chilli i maten, starkt nog att ta död på elakaste bacill...

Och som grädde på moset köpte jag med en flaska whiskey på hemvägen som det nu gurglas friskt ur...

Nu har jag iallafall gjort vad jag kan för att kurera mig så får vi se hur det känns imorgon...

En grym middag med sju rätter som vi delade mellan oss fyra inkl dricka gick på totalt 120kr !!!...

Inte nu igen...

Nu börjar det bli lite väl närgånget...Fint besök & finfika...

Då har "Alle" Alexander Blomqvist kommit på besök några dagar, det är konstigt vad världen ändå är liten ibland trots att man befinner sig så långt hemifrån. Han ska stanna över helgen och hänga med mig upp till Patho på MTB racet i helgen som serviceman och fotograf, få se om vi inte kan visa upp lite häftiga actionbilder på bloggen nästa vecka. 

Jag har hyrt en bil och vi ger oss av redan tidigt på lördag morgon för att hinna kolla banan och även ta del av de festligheter det bjuds på då det är en stor festival i byn under helgen där det bjuds på mat, underhållning och aktiviteter helt gratis. Allt i ett syfte att marknadsföra byn och omgivningarna för en större publik.

Börje är ju fika kungen nr 1 och Alle ligger inte långt efter så vart förmiddagens utflykt skulle gå blev inte svårt att bestämma...

Första omgången...

Bakverken var för små, vi måste ha mer tyckte herrarna, hmm vad ska vi välja nu då...

Little Amazonas...

Igår eftermiddag var vi iväg på en liten utflykt till "little Amazonas" där vi åkte ut på en liten båtsafari längs de otaliga vattenlederna genom regnskogsdeltat från takuapa och ut mot öppet hav.
En trevlig liten utflykt där vi kunde pricka av ytterligare några ormsorter på listan...

Den var väl någon meter lång och en arms tjocklek...

Avslappnat...

11 o'clock coffe...

Sitter här och avnjuter en kopp kaffe och meningen var väl att det bara skulle vara just en kopp kaffe men grannen dök just in och levererade ett par helt nybakade choklad & nöt muffins...

Ja, det är inte lätt att försöka komma ner i "matchvikten" med sådana grannar, jag får väl helt enkelt börja ta tag i deffandet imorgon istället och ärligt talat så är väl detta en av mina svagheter som cyklist, jag tycker för mycket om fel sorts saker ibland.
Men...jag håller mentalt på att förbereda mig för ett allvarligt försök att förbättra det här med watt/kg kroppsvikt.

Träningen imorse bestod av 8x4 minuter tröskelintervaller och det gick riktigt bra idag igen, så bra att jag fick skjuta fram efterföljande core & styrka tills i eftermiddag istället, jag orkade helt enkelt inte när jag kom hem från cykelpasset...

Lite av livets goda...

Det brinner i knutarna...

Det har inte kommit en droppe regn på över åtta veckor nu och det är en bra bit över 30 grader varmt varje dag.

Då är det inte läge att elda lite löv i trädgården...
Börje & Minna på moppen...

Är det någon hemma ?...

Hej på er, sitter här och försöker få kontakt med omvärlden via Skype men ingen svarar. Får väl avlägga en rapport från dagens träning istället...

3x15 minuter tröskel plus 5st 30 sekunders högkadensintervaller plus lite core, yoga & styrka stod på schemat och det var riktigt skönt att få ta i lite igen efter allt "nötande" de sista veckorna. Riktigt bra gick det också och jag ser redan fram emot morgondagens 8x4 minuter...

Skön känsla...
Phyton...

På väg hem från middagen med Börje & Minna nere på pakweep beach nu alldeles nyss så körde vi nästan över en tre meter lång orm...
Spännande...


Söndags förmiddag...

Är inne på min sista av fyra lugna dagar med vila alt kortare återhämtningspass. Det är det här jag varit dålig på förr om åren, att lägga in en lugnare period emellanåt och precis som vid senaste tillfället så "spritter" det i kroppen av längtan att få köra igång imorgon igen.

I morse efter frukost var det lite storstädning på schemat, det blir grusigt och dammigt även här i paradiset och idag var det dax att "damma av" lite.
Sedan åkte jag upp till byn och kollade efter min ambulerande mat tant och visst stod hon där på sin vanliga plats utanför 7- eleven med grillvagnen. Det blev en papayasallad med två kycklingspett och lite gröna kvistar för 12kr !!! som jag tog med hem och åt ute på verandan.

Nu ligger jag i soffan och vilar lite efter maten sen får vi se vad som händer i eftermiddag...

Storstädning...

Dagens lunch...

Först träning sedan frukost...

Efter en ganska jobbig träningsperiod som avslutades med två 7- timmars pass i början på veckan så vilade jag en dag, sedan har jag kört två lugna återhämtningspass och imorgon är det ännu en vilodag innan jag kör igång på allvar igen med en vecka bestående utav fyra hårda tröskelpass och ett race.

Idag blev det alltså ett 90 minuters lugnare cykelpass med lätt spinn på benen följt av core & yoga och efter det en riktigt god frukost i skuggan på verandan.

Jag har det för jäkla bra...

Började med en omelett med grönsaker, spenat och alger...

Sedan lite yoghurt, äpple och mandlar...

Och som avslutning ett glas "solsken"...